Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Criza financiara nu se rezolva pana la sfarsitul anului

Brokerii: Criza financiara nu se rezolva pana la sfarsitul anului
30.09.2008, 18:09 24

Cei mai multi brokeri de pe piata sunt de parere ca turbulentele de la nivel international ar putea sa continue, iar criza financiara nu va fi rezolvata pana la finele acestui an, cele mai pesimiste prognoze mergand pana la corectii cel putin la nivelul celor de pana acum si care se intind pe o perioada de peste un an.

Luna septembrie a fost una dintre cele mai agitate din istoria Bursei de Valori, principalii indici ai pietei pierzand in medie circa 20%, pe fondul stirilor negative venite de pe piata americana si nu numai.
"Cred ca in acest moment suntem undeva la jumatatea caderilor. Este o problema complexa si cred ca scaderile vor mai dura cel putin un an", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.
Brokerii spun ca cei care au ramas cu actiuni in piata sunt in dubii daca sa renunte acum sau sa continue sa spere la o indreptare a situatiei.
"Piata este in incertitudine, este o stare de stres maxim. Toata lumea se gandeste in momentul de fata daca vanzarea este oportuna, mai ales ca piata a scazut la niveluri de acum trei ani de zile. Pana in prezent, orice vanzare a fost un succes indiferent cat de aproape de minime s-a realizat", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat recent ca o parte din pierderile suferite de investitori in acest an vor putea fi deduse din impozitul pe castig inregistrat de acestia in 2010, iar anul viitor investitorii de pe Bursa vor fi scutite de la plata impozitului pe profit.
"Lucrurile se pot indrepta, cu conditia ca in perioada urmatoare sa nu mai avem alte banci cu probleme iar rezultatele la noua luni sa fie la nivelul celor asteptate de analisti. Rezolvarea crizei nu se poate face peste noapte, dar fiecare pas care se face conduce spre rezolvare", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.
Unii brokeri spun de parere ca efectele crizei financiare vor incepe sa se vada la nivelul indicatorilor macroeconomici de-abia de anul viitor, iar din aceasta cauza recesiunea din SUA ar putea fi una de durata.
"Este imposibil sa nu asistam la implicatii ale crizei si in economia globala, iar acestea se vor resimti cu efect intarziat, undeva in primul trimestru al anului viitor. Poate pe fondul volatilitatii acesteia foarte ridicate din ultima perioada guvernele sa ia niste masuri, iar bursele sa inregistreze niste reveniri, dar nu cred ca interventiile vor rezolva problemele, iar cresterile nu vor fi de durata", considera Adrian Lupsan.
Piata americana a inregistrat luni cea mai mare corectie din ultimii 20 de ani, dupa ce Congresul American a respins planul pentru stabilizarea sistemului bancar, iar Bursa de la Bucuresti a imitat scaderile in sedinta de ieri.
"In momentul de fata este clar o criza globala si pana cand guvernele nu reusesc sa o deblocheze pietele raman jos. Criza afecteaza intreaga economie mondiala, mai ales ca aceasta provine de la cea mai mare economie a lumii, cea americana", spune Nilas. Alti brokeri considera ca o ingrijorare mai mare este cea a recentelor evenimente petrecute pe piata europeana, unde mai multe banci au fost nationalizate dupa ce s-au confruntat cu probleme de lichiditate.
"In cele trei luni pana la sfarsitul anului Fed nu are cum sa-i reinvie pe cei de la Bearn Stearns sau Lehman Brothers si nici nu cred ca are timp sa puna in practica o politica de scoatere a sistemului financiar din criza. Tot ce sper eu de la aceste trei luni este o stabilizare a burselor, pentru ca variatiile de care am avut parte in ultima perioada te duc mai mult cu gandul la o piata futures. Sper sa incetineasca oscilatiile pentru a putea fundamenta o decizie de investitie", spune Rares Nilas.
Scaderile din ultima luna au venit pe fondul unei volatilitati extreme. In ciuda trendului general descendent, au fost si sedinte de crestere puternica, indicele SIF-urilor, BET-FI, care contribuie cu circa 60% la rulajul pietei, sarind si cu 15% intr-o singura zi, maximul permis pe parcursul unei sedinte, dupa ce guvernul SUA a interzis instrumentele derivate care permiteau investitorilor sa mizeze pe scaderea actiunilor din domeniul financiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO