Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Cresterile ar putea duce la intrarea strainilor la cumparare

Brokerii: Cresterile ar putea duce la intrarea strainilor la cumparare
23.03.2009, 18:41 18

Bursa a continuat sirul de sedinte pozitive si ieri, cu aprecieri puternice, in special in sectorul financiar, indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata consem­nand un avans de 4%. Societatile financiare au marcat cel mai mare avans din piata, cu o crestere de 6,9% pe BET-FI. Brokerii sunt de parere ca aprecierile mai pot continua, cel putin pe termen scurt, iar daca un trend ascendent se confirma este posibil sa asitam si la intrarea investitorilor straini in piata la cumparare sau a fondurilor de investitii.

„Avand in vedere volumele de tranzactionare din ultima perioada, putem aprecia intrarea la cumparare a investitorilor straini sau a unui fond de investitii. Ultima perioada a reprezentat un context favorabil pentru piata locala, atat pe fondul stirilor pozitive care au venit de pe plan extern, cat si cele de pe plan intern, cu privire la un viitor acord cu FMI, care s-a manifestat printr-un aport de incredere pentru investitori", a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Rulajul pietei s-a ridicat ieri la 23,9 mil. lei (5,5 mil. euro), pe un volum de tranzactionare de 106 milioane de titluri, unul dintre cele mai ridicate de la inceputul anului si pana in prezent.
Printre cele mai tranzactionate titluri s-au numarat actiunile companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 2,6% si respectiv 1,7%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au marcat insa cele mai mari cresteri din sectorul energetic, cu aprecieri de 2,6% si respectiv 3,9%.
Evolutiile pozitive ale companiilor de profil au urcat indicele energetic, BET-NG cu 2,6%, pana la nivelul de 355 de puncte.
La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 13,1%, urmate in top de cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 9,3% si SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o apreciere in medie de 7,1%.
„SIF-urile beneficiaza de un plus de optimism printre investitori, pe fondul anuntului SIF Transilvania de majorare a pragului de detinere la 5%. E clar ca lumea doreste eliminarea unui prag de detinere si la celelalte societati financiare, iar o astfel de decizie ar putea aduce aprecieri viitoare pe SIF-uri", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.
De asemenea, Chisu a mai precizat ca este posibil sa asistam la intrarea la cumparare a strainilor odata ce un trend ascendent se contureaza in piata de catre investitorii locali.
„Nu strainii ridica piata locala, pentru ca acestia sunt mult mai sofisticati. Ei prefera sa intre in piata cand un trend ascendent este deja conturat in piata, iar acest lucru este dat de investitorii locali, cu un apetit pentru risc ceva mai ridicat. Daca continua insa trendul, ne putem astepta si la intrarea strainilor in piata", a adaugat Chisu.
Societatile bancare au marcat printre cele mai mari avansuri din piata in sedinta de ieri, titlurile Bancii Transil­vania (TLV) consemnand o crestere de 11,3%, in vreme ce actiunile BRD au urcat cu 4,1%, pana la nivelul de 6,3 lei/actiune.
„Pe sectorul bancar ma astept in continuare la aprecieri. Situatia bancilor locale nu se compara deloc cu ce s-a intamplat in Vest, iar criza le-a afectat intr-o mult mai mica masura. De asemenea asteptarile de dividende pentru anul trecut sunt destul de ridicate pentru aceste societati, iar acest lucru ar putea pune presiune la cumparare", a incheiat Murgoci.
Pietele externe au inregistrat evolutii asemanatoare cu piata de la Bucuresti, cu aprecieri cuprinse intre 1,9% pe indicele francez CAC 40 si 2,4% inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO