Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că volatilitatea va creşte în preajma adunărilor generale ale acţionarilor

Brokerii cred că volatilitatea va creşte în preajma adunărilor generale ale acţionarilor

Autor: Stefan Musgociu

13.04.2011, 23:47 31

Bursa a crescut miercuri cu 0,8%, după ce în prece­den­tele douăşedinţe a scă­zut cumulat cu 2,1%, însă aproape jumătate dinlichiditatea pieţei a fost asigurată de tran­zacţiile cu acţiunileBăncii Tran­sil­va­nia (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP).

Preţurile celor mai multe acţiuni au fost pe creştere uşoarăîncă din primele mi­nute, în linie cu marile pieţe externe, însăcei mai mulţi investitori au preferat să rămână pe poziţii deaşteptare. Ast­fel, lichiditatea pieţei acţiunilor a fost de 32,2mil. lei (7,6 mil. euro), sumă cu 10% sub rulajul de marţi, de 35,7mil. lei (8,7 mil. euro). Gabriel Morariu, broker la BT Securities,crede că majoritatea in­ves­titorilor au devenit mai prudenţi şiaşteaptă publicarea rezultatelor finan­ciare trimestriale alecompaniilor, după ce propunerile de dividende şi rezultatele deanul trecut au dus la un ritm ascendent alert în primele luni aleanului.

"Rezultatele financiare şi evoluţia de ansamblu a economiei arputea reprezenta confirmări pentru o continuare a trendului dinprima parte a anului dacă vor fi în ton cu aşteptările, însă dacădatele vor fi sub estimările investitorilor, am putea asista launele corecţii", a declarat Morariu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 0,74%, iar titlurilecompaniilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu0,98%.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FonduluiProprietatea au plasat indicele BET-FI cu doar 0,07% peste nivelulde marţi.

Indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţiaprimelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a avansat cu0,56%.

Acţiunile Băncii Transilvania şi Fondul Proprietatea s-au clasatpe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,8mil. lei şi, respectiv, 6 mil. lei. Cele două titluri au asigurat,astfel, 44% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost realizatăla 1,501 lei, preţ în creştere cu 0,4%, însă acţiunile FP au scăzutcu 0,25%, la 0,5975 lei.

Brokerul consideră că unii investi­tori îşi reorientează înprezent atenţia spre acţiuni care au crescut mai lent decâttitlurile SIF-urilor sau ale com­paniilor mai lichide, în speranţacă acestea vor recupera mai repede decala­jul faţă de SIF-uri şititlurile lichide.

"Investitorii caută şi alte opor­tu­nităţi în companii la carese aşteaptă rezultate financiare bune şi pentru ale căror acţiuninu a existat un interes ma­jor în prima parte a anului. Odată cupubli­carea rezultatelor financiare, pre­cum şi cu dezbaterile dincadrul adu­nărilor generale mă aştept la o vola­ti­li­tate crescutăpe BVB", a afirmat Mo­rariu.

Acţiunile BVB au crescut cu 2,21%, după anunţul potrivit căruiaun grup de trei acţionari au propus înjumătăţirea capitaluluisocial, de la 76,7 mil. lei la 38,3 mil. lei, prin reducereavalorii nominale. Suma rezultată ar urma să fie distribuităacţionarilor sub formă de dividende extraordinare.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care au crescut ieri cu 5,4%,după ce familia Cercel a vândut marţi un pachet de 1,2% dinacţiuni.

  • Titlurile Transelectrica (TEL), care au câştigat 2,4% după unraport al Alpha Finance care le evaluează la 32 de lei, faţă de21,5 lei, cât a fost preţul de închidere de ieri de pe Bursă.

  • Acţiunile Imotrust Arad (ARCV), după ce ieri s-a transferat peRASDAQ peste 5% din capitalul companiei pentru 1,5 mil. lei.

  • Titlurile Unirea Shopping Center (SCDM), care au făcut obiectulunei tranzacţii speciale în valoare de 1,44 mil. lei la un preţ de90 de lei, în creştere cu 10%.

  • Acţiunile Oltchim, care au atins ieri un nou maxim, de 0,467lei, în creştere cu 8% faţă de ziua precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO