Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca SIF-urile si-au consumat benzina pe moment

Brokerii cred ca SIF-urile si-au consumat benzina pe moment
10.09.2009, 17:37 15

Bursa de Valori a scazut ieri pentru a doua sedinta consecutiva,inclusiv cele cinci societati de investitii financiare inregistrandcorectii dupa cresterile de 15% din ultimele cinci sedinte.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, ainchis sedinta de ieri aproape de nivelul de miercuri, in vreme ceindicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 0,25%. SIF-uriles-au corectat si ele in sedinta trecuta dupa avansurile din ultima perioada, indicele de ansamblual acestora, BET-FI, depreciindu-se cu 1,8%.

"Stirile care au dus la evolutiile pozitive ale SIF-urilor inultimele sedinte de tranzactionare si-au consumat energia, oretragere fiind normala. Daca tot se fac declaratii privind pragulSIF-urilor si se spune ca acesta trebuie eliminat, probabil ca incele din urma proiectul de lege o sa fie aprobat, altfel se poatevorbi de o manipulare a pietei. In orice caz, pana la primireaavizului vor exista corectii si piata va ramane in asteptare",spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Scaderile de la Bucuresti au fost sustinute si de pierderileconsemnate de principalii indici europeni. Inainte de inchidereasedintei de tranzactionare, indicele francez CAC-40 se deprecia cu0,5%, indicele german DAX cu aproape 0,1%, in vreme ce indiceleFTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 0,7%. In Statele Unite,indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis sedinta deieri in scadere cu 2,5%.

"Noi, ca trend, vom fi mult timp marcati de evolutia pietelorexterne. Numai anumite evenimente importante ar putea decorelaBursa noastra de pietele internationale, un exemplu de evenimentputand fi chiar eliminarea pragului de detinere de la SIF-uri. Cutoate acestea, in cele din urma piata va reveni tot la trendulimpus de bursele externe", spune Chisu.

Lichiditatea din piata a scazut ieri fata de ultimele douasedinte de tranzactionare, rulajul total inregistrat de Bursaridicandu-se la 32,3 mil. lei (7,6 mil. euro). Piata RASDAQ a atrasieri investitii de numai 0,6 mil. lei (150.000 de euro).

Sectorul financiar a fost ieri cel mai lichid din piata, inconditiile in care SIF-urile, impreuna cu BRD SocGen (BRD) si BancaTransilvania (TLV) au inregistrat cele mai mari rulaje din piata.Topul a fost condus de actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de8,2 mil. lei (circa 2 mil. lei), urmate de actiunile SIFTransilvania (SIF3), cu o lichiditate de 5,1 mil. lei (1,2 mil.euro).

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata la Bursade Valori, a consemnat ieri o corectie de 1,1%, in conditiile incare valoarea tranzactiilor cu titlurile societatiis-a ridicat la 1 mil. lei (0,2 mil. euro).

Actiunile BRD au avansat ieri cu 0,8%, pe un rulaj de 2 mil. lei(0,5 mil. euro), in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aucrescut cu 3,6%.

"La noi o sa se simta o diferenta notabila in piata atunci candvor reveni cu adevarat investitorii straini, nu cu sume mici. Panaatunci, exista multa temere din partea investitorilor fata de oeventuala intrare in piata. O astfel de incertitudine nu vadisparea decat atunci cand va aparea un trend clar".

De urmarit astazi

  • Evolutia SIF-urilor, aflate ieri la prima corectie dupacresterile de aproape 15% din ultimele cinci sedinte
  • Evolutia companiilor din sectorul petrolier, dupa ce barilul detitei a crescut ieri cu peste un dolar, pana la pretul de 72,4dolari
  • Evolutia pietelor europene, dupa ce principalii indiciinternationali au inregistrat scaderi in sedinta de tranzactionarede ieri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO