Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca pana la noi discutii privind pragul va fi liniste pe SIF-uri

Brokerii cred ca pana la noi discutii privind pragul va fi liniste pe SIF-uri
24.02.2010, 23:07 18

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri indecis pe fondulunor tranzactii reduse, de pana in 5 milioane de euro. Principalulindice al pietei BET a pierdut 0,3%, iar indicele BET-C a coboratcu doar 0,2%.

De cealalta parte, SIF-urile au urcat pe parcursul zilei si cu1%, pentru ca pe final sa inchida cu un avans in medie de 0,4%.

Brokeriisunt de parere ca variatiile si lichiditatea scazuta de ieri se vamai mentine o perioada, ca urmare a amanarii discutiilor privindmajorarea pragului la SIF-uri.

"Pana la noi elemente, zvonuri sau stiri legate de discutiiledin cadrul Comisiei de buget-finante privind proiectul de majorarea pragului, SIF-urile nu vor avea o volatilitate prea ridicata siprobabil ca preturile vor stagna in jurul nivelurilor din prezent.Din cate inteleg, nu se stie nici daca proiectul va intra saptamanaviitoare in Comisia de buget-finante", spune Marcel Murgoci,directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvestdin Focsani.

Indicele BET-FI s-a lovit din nou ieri de pragul psihologic de30.000 de puncte, in jurul caruia s-a mentinut in ultimele sedinte,desi pe parcursul zilei de ieri reusise sa-l treaca.

"Deocamdata nu exista o majoritate clara a celor care credintr-un verdict intr-un sens sau altul. Totusi, amanarea discutariiproiectului conteaza pentru speculatori pentru ca stirbeste dinrandamentul obtinut de acestia. Cei care au iesit marti din piatavor reveni atunci cand vor aparea noi stiri", explica Murgoci.

Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale SIF Oltenia(SIF5), care au stagnat la nivelul pietei pe un rulaj de 3,8 mil.lei, urmate de actiunile BRD, care au pierdut 0,7%.

Interesul ridicat s-a mentinut si ieri pentru actiunile firmeide foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), acestea urcand cu2,9% pe unul dintre cele mai mari rulaje din piata prin intermediulcaruia s-a transferat 1,46% din capitalul societatii.

Titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnatcresteri usoare, de 0,7% si respectiv 0,27%, pe fondul unor rulajescazute.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut ieri 2,3%, altetitluri care au inchis pe minus fiind cele ale Transgaz Medias(TGN), care s-au aflat in scadere cu 1,7%.

Avansuri puternice au consemnat ieri titlurile fondului deinvestitii STK Emergent (STK), care au sarit cu 10,7% pe un rulajmai ridicat decat de obicei si respectiv ale producatorului de tevidin otel Artrom Slatina (ART), care s-au apreciat cu 6,7%. Celedoua titluri au scazut anul trecut cand piata pe ansamblu ainregistrat cresteri puternice.

"Cele doua actiuni au o lichiditate foarte scazuta si dinaceasta cauza cred ca cei care au intrat au facut-o pe informatiiconcrete si nu pe speculatii de moment", spune Marcel Murgoci.

Bursa americana a pierdut noaptea trecuta peste 1%, ca urmare aunor date negative cu privire la consum, insa a deschis ieri peplus, cu 0,7%.

De cealalta parte, principalii indici ai pietelor europeneinregistrau cresteri nesemnificative, de pana la 0,4% la aceeasiora.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Petrom in urma publicarii rezultatelorpreliminare pe anul trecut
  • Evolutia actiunilor STK Emergent dupa aprecieri puternice dinultima perioada
  • Evolutia actiunilor Erste Bank (EBS), care urmeaza sa-sipublice vineri rezultatele financiare preliminare pe 2009
  • Evolutia titlurilor Boromir Prod Buzau (SPCU), care va raportavineri rezultatele financiare preliminare pe 2009
  • Evolutia actiunilor Turbomecanica Bucuresti (TBM), penultimacompanie care va raporta rezultatele preliminare pe anul trecut laBursa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO