Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca mai urmeaza o majorare la Carpatica dupa injectia recenta de 50 mil. lei

26.05.2010, 23:00 24

Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au subscris 50,8milioane de lei in cadrul majorarii de capital in valoare de 62,2milioane de lei. Analistii sunt insa de parere ca aceasta nu va fisingura majorare de capital la care actionarii va trebui saparticipe in 2010.

Pentru a asigura o mai buna rezistenta a bancii, actionariiCarpatica au aprobat o majorare a capitalului social cu 62,2 mil.lei, dupa ce propunerea initiala a conducerii era de 100 demilioane de lei.

La finalul perioadei de subscrieri, banca a atras de laactionari 50,8 milioane de lei, majorandu-si capitalul pana la278,9 milioane de lei.

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza directsi indirect 40% din capitalul bancii, a trebuit sa participe cu24,8 milioane de lei la majorarea de capital, in timp ce al doileacel mai mare actionar, Alin Albu, care detine 10% din titluri, atrebuit sa subscrie o suma de peste

6 milioane de lei pentru a-si mentine participatia. De asemenea,Lucio Olivo si Gian Antonio Olivo, cei doi parteneri italieni ailui Ilie Carabulea care detin cumulat 10% din banca, au vandut 4%din participatia detinuta pentru a participa la majorare.

"Atragerea celor 50 de milioane de lei de la actionari este debun augur in ochii investitorilor, pentru care subscrierea inproportie de 80% a majorarii de capital inseamna ca actionariisprijina in continuare activitatea bancii si ca institutia estesolida si dispune de lichiditati.

Cum nu ma astept ca situatia pe piata bancara sa seimbunatateasca prea curand, nu cred ca aceasta va fi singuramajorare de capital din acest an. Mai mult, Carpatica nu dispune deavantajele de care se bucura celelalte banci comerciale, cum ar fisprijinul din partea unui grup financiar puternic", a comentatMihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Actiunile bancii au incheiat sedinta de tranzactionare de ieriin crestere cu 5,64%, pana la valoarea de 0,08 lei/titlu, inconditiile in care principalul indice bursier BET a crescut cu9,5%. Capitalizarea bursiera a bancii este de 189,9 milioane delei.

Chisu mai spune ca valoarea sumei atrase in urma majorarii decapital este foarte apropiata de valoarea pierderilor cu careinstitutia de credit a incheiat primul trimestru.

Carpatica a avut in primul trimestru pierderi de 57 de milioanede lei, de cinci ori mai mari decat in perioada similara a anuluitrecut. Pierderile au fost determinate de cheltuielile mari cuprovizioanele, in conditiile in care profitul operational a urcatcu 74%, la 30 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO