Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Cel putin jumatate din banii de la RRC se vor intoarce pe Bursa

Brokerii: Cel putin jumatate din banii de la RRC se vor intoarce pe Bursa
16.02.2010, 23:07 17

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis ieri in crestereusoara, pe o lichiditate la nivelul mediei din ultima perioada.Indicele BET s-a apreciat cu 0,3%, in timp ce SIF-urile au urcat inmedie cu 0,9%, ajungand din nou in preajma maximelor atinserecent.

Brokerii spun ca cel putin jumatate din cele 60 mil. euro pecare investitorii le-au incasat din tranzactiile de luni cu actiuniRompetrol Rafinare vor sustine rulajele de pe Bursa in perioadaurmatoare.

"Macar jumatate din suma cred ca se va intoarce in piata, chiardaca nu cred ca imediat sau brusc. Intr-adevar pentru Bursaromaneasca este o suma mare. Chiar si SIF-urile spuneau ca vor sacumpere actiuni una de la alta si asta inseamna intrare de bani inpiata. Eu nu sunt foarte incantat de aceste tranzactii pentru caeste clar ca Rompetrol Rafinare iese de pe Bursa", spune OctavianMolnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFBFinwest.

Maimulti investitori autohtoni, dar si fonduri de investitii au vandutluni un pachet de 15,7% din actiunile Rompetrol catre actionarulmajoritar al companiei in schimbul a circa 60 mil. euro.

Tranzactiile se vor deconta in trei zile, astfel ca incepand dejoi investitorii vor intra in posesia sumelor respective.

Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile SIF Oltenia(SIF5), care au urcat cu 1,3% pe un rulaj de 6 mil. lei (1,4 mil.euro).

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a urcat dinnou aproape de pragul de 30.000 de puncte, pe care l-a testat si inurma cu doua saptamani, inainte de avizul negativ dat de Comisia depolitica economica din cadrul Camerei Deputatilor la proiectulprivind majorarea pragului la SIF-uri.

"Toata lumea asteapta cu sufletul la gura decizia comisiei debuget-finante de saptamana viitoare. Opinia mea este ca SIF-urilevor trece de pragul de 30.000 de puncte, tinta pe care o vad inacest moment este de 33.000 de puncte pe indicele BET-FI. Daca nutrece acum imediat in urma unei decizii favorabile a Comisiei debuget, va trece in urmatoarele luni, dar tot va trece", este deparere Molnar.

Actiunile Prodplast Bucuresti (PPL) au ramas fara vanzatori dupaun avans de 15%, limita maxima de tranzactionare, recuperand astfelo parte din scaderile drastice inregistrate in ultimele saptamani,pe fondul speculatiilor privind pretul din oferta de preluare ceurmeaza sa fie lansata.

O crestere importanta au marcat-o si actiuni Oltchim RamnicuValcea, care s-au apreciat cu 4,6%.

Actiunile BRD au pierdut ieri 0,7%, dupa ce banca a raportatrezultatele aferente anului precedent, iar actiunile BanciiTransilvania (TLV) s-au apreciat cu 1,5%.

Titlurile Petrom (SNP) au avansat cu 0,8%, o crestere similarainregistrand si actiunile Transgaz Medias (TGN).

O scadere puternica au inregistrat titlurile Mecanica Ceahlau(MECF) si Romcarbon Buzau (ROCE), care au pierdut 10,2% sirespectiv 5,9% din valoare.

Majoritatea indicilor europeni au inregistrat la inchidereasedintei de ieri de la Bursa aprecieri usoare, iar piata americanaa deschis cu un avans de pana la 1%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze cresteri, dar pe un volum de tranzactionare ceva maiscazut.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD, dupa ce ieri compania apublicat rezultate in scadere pentru 2009, iar actiunile au revenitpe minus.
  • Evolutia actiunilor Transgaz (TGN), compania urmand sa publiceastazi rezultatele financiare pentru anul trecut.
  • Evolutia titlurilor Petrom (SNP), pe fondul cresterii pretuluila petrol cu peste un dolar ieri, la cotatia de 75dolari/baril.
  • Evolutia principalelor piete externe, care au revenit pecrestere in sedintele de ieri, insa inregistreaza aprecierimoderate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO