Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au simtit mirosul banilor din strainatate

01.06.2007, 18:40 26

Bursa a revenit ieri cu o crestere importanta, cele mai multe dintre actiunile cotate inchizand ziua pe plus. Brokerii spun ca reorientarea interesului de pe SIF-uri spre actiuni Petrom si BRD, ce s-au aflat ieri in topul rulajelor, arata o prezenta mai importanta a investitorilor straini, care de obicei prefera aceste titluri.
"Reasezarea climatului politic dupa finalizarea referendumului a facut ca investitorii straini sa reintre in piata, si pe fondul revenirii burselor internationale dupa corectiile determinate de corectiile din China", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de investitii Finans Securities.
Lichiditatea din piata s-a mentinut totusi destul de scazuta, exceptand tranzactiile cu actiuni Petrom, in valoare de 21,6 milioane de lei (6,5 milioane de euro), care aproape au dublat rulajul pietei.
"Se observa pe Bursa o reducere substantiala a ofertei, fapt ce mentine lichiditatea la un nivel scazut, pe fondul unor oscilatii mai mici de stabilizare. Atat timp cat vanzatorii nu scot pachete importante la vanzare, nici cumparatorii nu sunt dispusi sa urce pretul pentru ca nu pot achizitiona cantitatile dorite", considera Adrian Simionescu.
Indicele BET s-a apreciat cu 1,4%, sustinut in principal de avansul actiunilor BRD si Petrom, care au castigat 2,9%, respectiv 2%.
Titlurile Bancii Transilvania au avansat cu 1,3%, o crestere similara inregistrand si actiunile Transelectrica.
SIF-urile au urcat in medie cu 1,8%, pe fondul unor tranzactii destul de reduse insa.
Dintre acestea, cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Moldova, care au plusat cu 2%.
Actiunile Petrolexportimport au inchis sedinta cu o crestere de 8,7% pe un rulaj in crestere, continuand evolutia buna din sedinta precedenta.
Indicele de referinta al pietei RASDAQ a avansat ieri cu 0,8%, ajungand din nou in preajma maximelor.
"Ma astept ca bursa sa evolueze in perioada urmatoare pe un trend ascendent, avand in vedere confirmarea rezultatelor bune raportate de companii in primul trimestru. De asemenea, cred ca este pentru prima data dupa '90 cand guvernul incearca sa stabileasca masuri de politica fiscala pe termen mediu si lung, care dau stabilitate si incredere investitorilor", considera Adrian Simionescu.

Actiunile BRD au castigat ieri aproape 3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 1 milion de euro (3,1 milioane de lei). "In conditiile in care Banca Transilvania nu a mai adus randamentele ridicate din anii trecuti, investitorii s-au orientat catre alte actiuni din sectorul bancar si in special catre actiunile BRD, care de altfel nici nu se apreciasera atat de mult", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Titlurile BRD au adus de la inceptul acestui an un randament de peste 30%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 24,7 lei/actiune, maximul atins pe parcursul sedintei de ieri.

Titlurile SIF Muntenia (SIF 4) au avansat cu 1,8%, tranzactiile cu aceste titluri cumuland 0,34 milioane de euro (1,1 milioane de lei). "Cu toate ca actiunile SIF s-au apreciat mult in ultima perioada, cred ca sunt inca sub potentialul lor, in conditiile posibilitatii ridicarii pragului de detinere avand in vedere faptul ca aceasta situatie nu se regaseste pe alte piete din UE si incorporarea in portofoliu a valorii reale a participatiei la BCR, data de pretul platit de Erste", considera Adrian Simionescu. De la inceputul anului actiunile SIF Muntenia s-au apreciat cu circa 25%. Pe parcursul sedintei de ieri, aceste titluri au atins un maxim de 2,32 lei/actiune, nivel la care au si inchis ziua.

Actiunile Prodplast Bucuresti (PPL) au inregistrat ieri o crestere de peste 3%, pe un rulaj nu foarte ridicat insa, de circa 91.000 de euro (0,3 milioane de lei). Consiliul de Supraveghere al producatorului de mase plastice a hotarat la inceputul acestei saptamani initierea actiunilor necesare pentru divizarea societati. In acest sens, compania urmeaza sa aleaga un evaluator pentru realizarea evaluarii activelor si acordarea asistentei necesare divizarii. Decizia privind divizarea societatii va fi luata de acest consiliu, in functie de rezultatele raportului de evaluare. La inchidere, actiunile Prodplast Bucuresti au fost tranzactionate la pretul de 3,1 lei/actiune.

Titlurile Automatica Bucuresti (AUTT) au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale ridicate, prin care s-au transferat actiuni reprezentand circa 1,1% din capitalul societatii. Valoarea acestei tranzactii a fost de 0,21 mil. euro (0,7 mil. lei) si s-a realizat la un pret de 1,59 lei/actiune, cu circa 11% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Karageorges Loizos, actionarul majoritar al Eurofarm Milenium, ce controleaza societatea, a fost raportat ieri ca a vandut un pachet de 98.500 de actiuni Automatica la un pret mediu de 2,084 lei/actiune, pe care a incasat circa 62.500 de euro. In piata, actiunile Automatica au fost putin tranzactionate, acestea inchizand sedinta la 2,09 lei cu un avans de 16%.

Actiunile Celulele Electrice Bailesti (CLEL) au sarit ieri cu 24%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei,de 0,21 milioane de euro (aproape 0,7 milioane de lei). Aceste titluri s-au apreciat de peste doua ori in ultima saptamana pe volume ridicate, in conditiile in care actiunile producatorului de aparate electrice au fost foarte putin tranzactionate pe parcursul ultimului an. Actionarii companiei se vor intruni la inceputul lunii iulie pentru a discuta splitarea actiunilor de la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune, la 1 leu/actiune in prezent, concomitent cu majorarea capitalului social cu suma de 1,5 milioane de euro (5,1 milioane de lei), prin aport din partea actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO