Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au făcut doar 12 mil. euro din tranzacţii pe Bursă

Brokerii au făcut doar 12 mil. euro din tranzacţii pe Bursă

Autor: Liviu Chiru

05.01.2011, 23:58 24

Valoarea comisioanelor încasate de firmele de brokeraj dinintermedierea tranzacţiilor cu acţiuni pe Bursă a scăzut anultrecut la circa 12 mil. euro, faţă de un nivel de peste 15 mil.euro în 2009, ca urmare a scăderii comisioanelor.

Cifra este comparabilă cu afacerile unei companii de talie micăde pe Bursă, precum Turbomecanica. Pe aceste venituri se bat înprezent peste 60 de firme de brokeraj care au împreună circa 1.000de angajaţi.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă a fostanul trecut de circa 6,2 mld. lei (1,45 mld. euro), în creştere cu10% faţă de 2009, însă în semestrul al doilea tranzacţiile au fostla jumătate faţă de prima jumătate a anului, brokeriiconfruntându-se cu cele mai mici rulaje zilnice din ultimii şaseani.

Majoritatea firmelor de brokeraj reuşesc să-şi continueactivitatea chiar şi în aceste condiţii, datorită veniturilorsuplimentare obţinute din tranzacţiile în nume propriu (pe house),dar şi datorită vânzării de acţiuni BVB. O parte dintre brokeris-au profilat anul trecut pe tranzacţiile cu acţiuni FondulProprietatea. Odată cu listarea fondului la Bursă, brokerii seaşteaptă şi la o creştere a lichidităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO