Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a renuntat la rascumparari la recomandarea CNVM

21.10.2008, 19:33 35

Actionarii societatii de intermediere financiara Broker Cluj (BRK) au respins propunerea Consiliului de Administratie privind rascumpararea unui pachet de 5% din actiunile proprii in vederea stabilizarii cursului acestora pe Bursa, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit presedintelui Broker, Petru Prunea, Broker intentiona sa realizeze rascumpararea actiunilor in vederea revanzarii acestora pe Bursa, in cadrul unor operatiuni de stabilizare a cursului, dar a renuntat la aceasta initiativa la recomandarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Noi ne propusesem sa realizam operatiuni de stabilizare a cursului, insa am primit mai multe adrese de la CNVM care ne atrageau atentia ca aceste operatiuni se apropie foarte mult de manipularea pietei si ca trebuie facute intr-un timp scurt si in conditii de transparenta maxima.
Ne-am dat seama ca perioada ar fi prea scurta pentru a putea obtine un castig din revanzarea actiunilor si am renuntat", a declarat pentru ZF Petru Prunea.
Conducerea Broker a propus actionarilor rascumpararea a 5% din actiunile proprii la preturi cuprinse intre 0,3 si 0,553 lei/actiune, dupa ce titlurile pierdusera peste 80% de la inceputul anului.
De la publicarea convocatorului pentru AGEA, titlurile Broker au scazut sub pragul de 0,3 lei, tranzactionandu-se saptamana trecuta la 0,266 lei, in conditiile in care valoarea nominala este de 0,5 lei.
Pana in prezent, doar Banca Transilvania a aprobat un program de rascumparare a actiunilor proprii in vederea stabilizarii cursului pe Bursa, aceste operatiuni urmand sa se deruleze dupa finalizarea consolidarii valorii nominale a actiunilor. Alte companii listate, precum Impact si Flamingo isi rascumpara actiuni in cadrul unor programe de premiere a angajatilor.
Actionarii Broker au mai aprobat numirea in Consiliul de Administratie a lui Vasile Pop si Valentin Cristea, pe locurile ramase vacante in urma demisiilor lui Miron Martin, reprezentantul Intervalco, si Ioan Erhan.
De asemenea, actionarii au mai aprobat un raport de audit realizat la cererea Intervalco, al doilea actionar al Broker, prin care au fost analizate achizitia producatorului de conserve din carne Facos Suceava si situatia debitelor de recuperat de la clienti si angajati.
Potrivit raportului, Broker avea de recuperat de la clienti si angajati circa 5,39 milioane de lei (1,45 milioane de euro).
"Aceste sume sunt fie rezultate din apeluri in marja neplatite la timp sau din imprumuturi nerambursate la timp de catre clienti, iar circa 4-5 sute de mii de lei sunt debite obtinute prin hotarari judecatoresti", a explicat Prunea.
Broker a obtinut in primele noua luni un profit de aproape 3,3 milioane de lei (circa 900.000 de euro), de circa 10 ori mai redus decat in perioada similara a anului trecut. Compania avea la sfarsitul lunii septembrie un activ net de 108 mil. lei (29,6 milioane de euro). Capitalizarea companiei este in prezent de 21 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO