Burse - Fonduri mutuale

Brendea: Va mai trece ceva timp pana cand o sa putem vedea o revenire

29.07.2008, 19:52 18

Bursa a inregistrat ieri o corectie in tonul celei de vineri, in conditiile in care lichiditatea din piata ramane inca scazuta, iar volumele de tranzactionare mici.
"Exista putini bani in piata, in ultimele trei saptamani nereusind de exemplu sa facem mai mult de 6-7 mil. euro pe toata piata. Fundamentalul nu mai conteaza in momentul de fata, desi majoritatea companiilor au avut rezultate foarte bune, iar estimarile pentru primul semestru nu sunt nici ele de neglijat. Din pacate, stirile din America sunt amplificate si piata are de suferit din aceasta cauza", a explicat Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a inchis sedinta de ieri in scadere cu circa 0,8%, desi in primele minute de tranzactionare acesta inregistra o apreciere usoara, de circa 0,1%. Indicele general al pietei, BET-C, a inchis sedinta cu o pierdere de 0,3%, in vreme ce societatile de investitii financiare si-au accentuat scaderile de la inceputul zilei, de aproape 0,2%, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, inchizand sedinta cu o pierdere de aproape 2,1%.
Desi la inceputul zilei de tranzac-tionare de ieri cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, inregistra o apreciere usoara, acesta a inchis sedinta cu o pierdere de 1%.
"Suntem in continuare directionati de ceea ce se intampla afara pana la aflarea rezultatelor pentru primul semestru. Se incearca o stabilizare si exista totusi investitori care cred ca minimele au fost atinse. Personal, cred ca va mai trece ceva timp pana cand o sa putem vedea clar o revenire a pietei", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Pe plan extern, principalele piete europene au inregistrat scaderi considerabile ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei cu aproape 1%, indicele german DAX cu circa 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu doar 0,1%.
In plus, pretul petrolului a crescut ieri pana aproape de 124 de dolari pe baril, pe fondul unor achizitii consi-derate tehnice de analisti, menite sa aco-pere pierderile pe termen scurt, dupa ce cotatiile au atins vineri minimul ulti-melor sapte saptamani.
Bursa a atins ieri o lichiditate de 8,5 mil. euro (30,4 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a cunoscut un rulaj de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 1,35%, pe fondul unui rulaj de 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei). Dupa ce banca s-a finantat timp de aproape 10 ani prin atragerea de bani de pe piata de capital, aceasta ar putea cheltui pana la 59 mil. euro pentru a stopa deprecierea actiunilor si pentru a recastiga astfel increderea investitorilor. Aceasta este prima operatiune de acest fel derulata de o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Banca a raportat in primul semestru un profit net de 111 mil. lei (circa 30,5 mil. euro), cu 40% mai mare in lei fata de perioada similara a anului trecut. De la publicarea acestor rezultate, pe 7 iulie, si pana in prezent, actiunile au scazut cu 12%.

Actiunile Santierul Naval Orsova (SNO) au crescut ieri cu 2,1%, pe fondul unui rulaj de 13.000 mil. euro (46.000 mil. lei). Actionarii constructorului de nave au aprobat fuziunea prin absorbtie cu Servicii Constructii Maritime din Constanta. Fuziunea a fost aprobata la 25 iulie, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. In urma fuziunii, capitalul social al firmei va fi majorat cu 6,9 milioane de lei, la 28,5 milioane de lei. Conform unui comunicat emis de societate, numarul de actiuni va creste, ca efect exclusiv al fuziunii, de la 8,6 milioane de actiuni la 11,4 milioane de titluri, de actiunile nou emise urmand sa beneficieze actionarii Servicii Constructii Maritime.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au inchis sedinta de ieri la nivelul de vineri, pe fondul unui rulaj de 125.000 euro (0,4 mil. lei). Dezvoltatorul imobiliar a inceput de ieri procesul de rascumparare a maximum 4% din actiuni, la preturi cuprinse intre 0,1 si 0,5 lei pentru un titlu. Rascumpararea actiunilor a fost aprobata in cadrul adunarii generale a actionarilor din 19 aprilie cu scopul distribuirii actiunilor in programe de fidelizare a angajatilor. Aceasta operatiune ar putea ajuta insa si la stabilizarea cursului actiunilor, in conditiile in care titlurile Impact au scazut puternic in acest an. Titlurile Impact au scazut saptamana trecuta sub pragul de 0,2 lei, depasind minimele atinse la sfarsitul lunii martie.

Actiunile Amonil (AMO) au pierdut ieri 4,36%, pe fondul unei lichiditati de 175.000 de euro (0,6 mil. lei). In luna martie a anului trecut, societatea de servicii de investitii financiare Mobinvest Oradea a fost amendata cu 1,1 mil. lei de CNVM pentru implicarea intr-un caz de manipulare a pietei de capital prin majorarea artificiala a pretului actiunilor producatorului de ingrasaminte Amonil. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat saptamana trecuta pentru inca doua saptamani activitatea societatii din Oradea, in urma unui control efectuat in perioada 13 - 16 mai. Activitatea firmei de brokeraj este suspendata de pe 7 iulie pana pe 6 august.

Actiunile Comcereal Constanta (CCRL) au crescut ieri cu 0,6%, pe fondul unui rulaj extrem de scazut, de doar 10.000 de lei. Comcereal a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa fuzioneze, in calitate de societate absorbanta, cu firma Siloz Cereale din Cobadin, judetul Constanta. Comcereal Constanta a devenit, in 2007, asociat unic la Siloz Cereale, specializata in comertul cu cereale, prin cumpararea intregului pachet de parti sociale de la firma Ultex Tandarei. Comceral a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 108,3 milioane de lei (32,4 milioane de euro), in crestere cu 36,5% fata de anul anterior. Principalii actionari ai firmei sunt SIF Transilvania, cu 40,51% din companie si Ameropa Holding, cu 37,52%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO