Burse - Fonduri mutuale

Brendea, Prime: Bursa va trebui sa faca fata unor noi informatii negative

19.01.2009, 18:17 19

Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 1,8%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a depreciat cu 2,2%. Societatile de investitii financiare au fost printre cele mai afectate de scaderile generale inregistrate de emitentii din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, depreciindu-se cu circa 2,9%.

"Scaderile inregistrate de piata de capital ieri vin ca urmare atat a stirilor negative oferite de Comisia Europeana, cat si a evolutiei pietelor externe. Prognozele comisiei nu mai sperie pe nimeni, fiind practic o confirmare a asteptarilor negative. Totusi sunt de parere ca evolutia pietelor internationale a avut un impact mai mare asupra pietei de la Bucuresti, mai ales pe sectorul financiar-bancar. Atat bancile, cat si SIF-urile au scazut destul de puternic in ultimul timp", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Comisia Europeana (CE) si-a redus estimarea privind cresterea economiei romanesti in 2009 la 1,75% si anticipeaza scaderea puternica a ritmului de crestere al consumului privat pe plan intern, de la 8% in 2008 la 1,9% in acest an. De asemenea, previziunile CE privind rata somajului pentru 2009 nu sunt bune, comisia estimand o rata a somajului in crestere cu 0,8%, pana la un nivel de 7%. In aceste conditii, Comisia Europeana estimeaza o incetinire a ritmului de crestere al costurilor cu forta de munca la nivelul intregii economii, de la 15% in 2008 la 7% in acest an.
Pietele internationale inregistrau scaderi inainte de inchiderea sedintei de ieri. Astfel, indicele francez CAC-40 si indicele german DAX se depreciau cu 0,6%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia scadea cu aproape 0,7%. "Saptamana acesta cred ca vom avea parte de o evolutie fara trend si o sa vedem un mix de cresteri si de scaderi. Pe plan intern conteaza foarte mult informatiile despre buget precum si modul de finantare al deficitului de cont curent al Romaniei", spune Brendea.
El este de parere ca investitorii doresc sa aiba un reper pe termen scurt, acesta fiind reprezentat de pietele externe, in conditiile in care rezultatele financiare preliminare vor fi publicate peste cateva saptamani.
"Investitorii de portofoliu, aceia care mai sunt prezenti in piata, asteapta acum sa vada cat de mult au fost incluse asteptarile negative in corectiile preturilor. Piata va trebui sa faca fata in primul trimestru unor noi teste de informatii negative, in conditiile in care cred ca rezultatele financiare vor fi mult mai slabe fata de anul trecut", spune Brendea.
Lichiditatea inregistrata de piata de capital continua sa ramana scazuta, Bursa de Valori atingand ieri un rulaj de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro). Piata RASDAQ continua sa atraga o lichiditate mai ridicata in comparatie cu ultimele luni, rulajele realizate ieri pe aceasta piata ridicandu-se la circa 1 mil. lei (250.000 de euro).
La Bursa cele mai mari transferuri se fac in continuare cu titlurile Bancii Transilvania (TLV), societatea devenind de la revenirea la tranzactionare la inceputul acestei luni cea mai lichida companie din piata. Banca a atras ieri un rulaj de 3,3 mil. lei (0,8 mil. euro), pe fondul unui volum de 2,9 mil. actiuni. Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) continua sa se numere printre cele mai lichide companii din piata, cu tranzactii totale de 2,3 mil. lei (0,5 mil. euro), in vreme ce Erste Bank (EBS) si BRD SocGen (BRD) au atras ieri 1,6 mil. lei (0,4 mil. euro).
Cele mai importante pierderi din piata au fost consemnate ieri de actiunile Bancii Transilvania si ale Erste Bank, acestea pierzand 5%, respectiv 8,9%. Printre singurele societati care au inregistrat aprecieri ieri s-au aflat Transelectrica (TEL), cu o crestere de 0,9%, Turbomecanica (TBM), cu o apreciere de 1,05%, precum si Altur (ALT), cu o crestere de 3,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO