Burse - Fonduri mutuale

BREAKING: Fondul Proprietatea solicită 1 miliard de lei de la Hidroelectrica, societate de stat care propune deja repartizarea a 1,3 mld. lei dividende către acţionari – Ministerul Energiei şi FP. Cel mai mare producător de energie al ţării ar putea distribui 2,3 miliarde de lei ca dividende către acţionari, o sumă record

BREAKING: Fondul Proprietatea solicită 1 miliard de lei...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2021, 18:33 5117

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar cu un pachet de 20% la Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică din România, solicită aprobarea distribuirii sumei de 1 miliard de lei către acţionarii societăţii din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve de reeveluare. Aceasta este una dintre cele mai mari solicitări de dividende din partea unui acţionar la o companie de stat.

Astfel Hidroelectrica a anunţat că în AGA din 13 mai 2021, cei doi acţionari Ministerul Energiei cu 80% şi Fondul Proprietatea cu 20%, vor trebuie să voteze solicitarea Fondului, respectiv plata a dividendelor până la 30 septembrie 2021, pe lângă propunerea pe care Hidroelectrica o are deja de distribuire de dividende.

Pe 12 aprilie Hidroelectrica a propus repartizarea a 1,3 miliarde de lei sub formă de dividende din profitul net contabil de 1,45 miliarde de lei din anul 2020, adică o rată de repartizare de 90%, potivit calculelor ZF din convocatorul publicat luni pe site-ul companiei.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar ar urma să primească dividende de 1,029 miliarde de lei, iar 256 milioane de lei s-ar duce la acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, potrivit propunerii Hidro.

Dacă ambele propuneri vor trece de votul acţionarilor, atunci Ministerul Energiei va primi dividende de 1,84 miliarde de lei, iar restul de aproximativ de 460 mil. lei către FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO