Burse - Fonduri mutuale

BRD, cel mai abrupt declin din prima ligă bursieră în şedinţa în care Fitch a înrăutăţit perspectivele de rating

BRD, cel mai abrupt declin din prima ligă bursieră în...

Autor: Liviu Popescu

28.01.2019, 00:00 477

Acţiunile BRD Soc Gen, a doua cea mai tranzacţionată instituţie de credit de la bursa românească după Banca Transilvania, s-au depreciat vineri cu 3,2% şi au înregistrat astfel cel mai abrupt declin din cele 15 acţiuni din structura indicelui principal BET, potrivit datelor BVB. Scăderea a venit în contextul în care agenţia de rating Fitch a înrăutăţit perspectivele pentru BRD de la stabil la negativ ca urmare a Ordonanţei 114 a guvernului Dăncilă care impune taxe pe activele bancare.

Spre comparaţie, acţiunile Băncii Transilvania s-au depreciat vineri cu aproape 3%. Fitch a menţinut ratingul de BBĂ cu perspectivă stabilă pentru banca de la Cluj. Indicele principal BET a scăzut vineri cu 1,2%, a treia şedinţă consecutivă de scădere. BRD a înregistrat vineri rulaje de aproximativ 6,5 milioane de lei, cea mai ridicată valoare din 15 ianuarie încoace, potrivit datelor BVB.

De la începutul anului 2019 acţiunile BRD au minus 10%. Pe de altă parte, investitorii au tranzacţionat acţiuni Banca Transilvania de aproape 10 milioane de lei în şedinţa din 25 ianuarie. De la începutul acestui an acţiunile TLV sunt în scădere cu 15%. Spre comparaţie, indicele principal BET are minus 4,5%. Banca Transilvania a ajuns astfel la o capitalizare de 8,2 miliarde de lei, în timp ce BRD a scăzut la 7,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO