Burse - Fonduri mutuale

Bolos, Interdealer: Ma tem ca ultimele stiri anunta al doilea val al crizei

Bolos, Interdealer: Ma tem ca ultimele stiri anunta al doilea val al crizei
20.01.2009, 17:59 50

Bursa de Valori a inregistrat cele mai puternice pierderi dinacest an in sedinta de tranzactionare de ieri, principalii indicidin piata pierzand pana la aproape 8,1%.

Pe parcursul sedintei de tranzactionare, indicele BET a scazutcu pana la 6%, in vreme ce BET-FI a scazut cu 7%. Spre sfarsitulsedintei piata si-a mai temperat scaderile. Indicele BET a inchissedinta in scadere cu 5,4%, indicele BET-C cu 4,8%, in vreme ceBET-FI a inchis cu 8,1% sub nivelul de luni.
"Sectorul financiar da semne extrem de negative, cel mai bunexemplu fiind reprezentat de pierderile consemnate de Royal Bank ofScotland. Investitorii asteapta si mai multe informatii negativedinspre sectorul bancar. De altfel, in piata existau unele zvonuriconform carora ar putea sa urmeze un al doilea val al crizei, caresa plece tot din sectorul financiar. Ma tem ca ultimele stiri sipierderile de ieri sa nu fie inceputul acestui de-al doilea val",spune Doru Bolos, presedintele Interdealer Capital Invest.
Pe plan extern lucrurile nu au stat la fel de prost ca laBursa de la Bucuresti, cele mai importante piete mondialeinregistrand scaderi usoare sau chiar aprecieri. In Franta,indicele CAC-40 se deprecia cu 0,7% inainte de inchiderea sedinteide ieri, in vreme ce in Germania indicele DAX scadea cu doar 0,1%.In Austria, indicele ATX se afla in crestere usoara, de aproape0,2%, iar indicele englez FTSE 100 se aprecia la randul sau cu0,5%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a aduspentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o apreciere de0,8%.
Cu toate acestea, temerile privind inrautatirea situatieieconomice globale s-au accentuat la inceputul acestei saptamani,dupa ce grupul financiar Royal Bank of Scotland a anuntat cea maimare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica, iarbursele din Asia si Europa au inregistrat scaderi importante.
"Actiunile cotate la Bursa de Valori mai pot sa scadateoretic, insa nu cred ca acest lucru se va intampla, in conditiilein care panica din piata s-a cam terminat. Oricum, in piata au mairamas doar cei cu nervi tari, care cred in continuare intr-orevenire a Bursei, insa nimeni nu stie momentul in care acestscenariu va deveni realitate", spune Bolos.
Deprecierile din piata au sporit totusi lichiditatea insedinta de ieri, valoarea totala a rulajelor de la Bursa de Valoriridicandu-se la 12,6 mil. lei (2,9 mil. euro). Lichiditatea a ramascrescuta si pe RASDAQ, piata atragand investitii in valoare de 1,4mil. lei (circa 330.000 de euro). Cele mai importante pierderi dinpiata au fost inregistrate de actiunile bancilor, BancaTransilvania (TLV) pierzand 7%, Erste Bank (EBS) 15%, iar BRDSocGen (BRD) 4,4%. Scaderile au venit pe fondul unor rulaje destulde ridicate in comparatie cu lichiditatea medie a pietei.
"Mi se pare normal ca societatile care activeaza in sectorulenergetic sa fie afectate mai putin de scaderi, pentru ca domeniulrespectiv nu se confrunta cu probleme in momentul de fata. Chiardaca Transelectrica sau Transgaz au parut ca pot oferi un refugiuin calea scaderilor, personal as investi cu atentie", spuneBolos.
Societatea de transport a energiei electrice TranselectricaBucuresti (TEL) a inregistrat una dintre cele mai mici scaderi insedinta trecuta, de 1,7%. De asemenea, pe parcursul sedinteititlurile Transgaz (TGN) se aflau in scadere cu circa 3%, insapierderea s-a accentuat in ultimele 30 de minute de tranzactionare,pana la un nivel de 6,7%.
"In continuare tonul o sa vina tot din Statele Unite. Inultima sedinta piata americana a inchis in crestere, in vreme cestirile negative din sectorul financiar au aparut dupa inchidereapietei. O sa conteze si declaratiile facute de noul presedinte alStatelor Unite, Barack Obama, in evolutia urmatoarei sedinte dinAmerica", crede Bolos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO