Burse - Fonduri mutuale

Boc lasă 110 mil. € din preţ ca să vândă Petrom

Boc lasă 110 mil. € din preţ ca să vândă Petrom

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

20.07.2011, 00:05 876

Guvernul a aprobat ieri preţul minim de vânzare a acţiunilorPetrom, de 0,3708 lei/acţiune, cu 19% mai mic decât preţul maxim de0,46 lei/acţiune anunţat la lansarea ofertei.

La acest preţ, statul ar încasa circa 485 mil. euro dinvânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom, faţă de 602 mil.euro cât ar fi fost valoarea ofertei la preţul maxim de 0,46lei.

"Anunţarea preţului minim ar trebui să aducă o încredere maimare faţă de ofertă şi maximizează şansele ca aceasta să se încheiecu succes. Preţul minim poate fi considerat unul bun pentrucumpărători. Cred că este mai interesant pentru investitoriiinstituţionali decât pentru cei de retail, în condiţiile în care nudiferă foarte mult de cel din piaţă", a declarat Alin Brendea,directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj PrimeTransaction.

Preţul minim anunţat este uşor sub preţul de pe bursă alacţiunilor, care era ieri de circa 0,382 lei şi reflectă condiţiileactuale de piaţă, în care investitorii sunt foarte reticenţi îna-şi asuma riscuri şi caută să obţină un preţ cât mai bun înofertele de acţiuni. Unii brokeri cred că la stabilirea preţuluiminim, Guvernul a ţinut seama şi de nivelul subscrierilorînregistrate de la începutul ofertei (pe 11 iulie) şi până înprezent. Subscrierile sunt secrete şi doar comisia de privatizareare informaţii privind nivelul acestora.

Ministrul economiei Ion Ariton a declarat ieri că subscrierilede până acum nu au fost mari, dar că se aşteaptă ca investitorii săcumpere cel puţin 80% din acţiuni, astfel încât oferta să seîncheie cu succes şi ca preţul final să fie peste cel minim.

"Conjunctura de pe piaţa internaţională nu este foarte bună înacest moment şi este posibil ca investitorii să încerce săbeneficieze de acest lucru, iar preţul final să fie mai apropiat decel minim decât de preţul maxim din ofertă", mai spune Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO