Burse - Fonduri mutuale

BNR aniversează 10 ani şi 11 luni de la aderarea la UE: bursa are minus 2%, viitorul Pilon II este incert, fără moneda euro, apetit investiţional la pământ

BNR aniversează 10 ani şi 11 luni de la aderarea la UE:...

Autor: Liviu Popescu

27.10.2017, 00:03 348

La 10 ani şi 11 luni de când România a aderat la Uniunea Europeană, indicele de referinţă BET are o scădere de aproape 2%, a atins atât un maxim istoric (24 iulie 2007- 10.800 de puncte), dar şi un minim istoric (25 februarie 2009-1.887 puncte). BNR a organizat ieri evenimentul „10 ani de la aderarea României la UE: de la coeziune la convergenţă“.

La mai bine de un deceniu de când România a devenit membră a UE, România încă nu a adoptat moneda europeană, termenul de adoptare fiind tergiversat de mai multe ori, iar viitorul fondurilor de pensii Pilon II este incert în condiţiile în care Ministerul Finanţelor afirma în vară că vrea să le desfiinţeze, Guvernul Tudose afirma ulterior că le va face opţionale, iar ieri ministrul muncii a spus că va diminua contribuţiile.

Fondurile de pensii Pilon II sunt printre cei mai activi investitori de la bursa românească. Totodată românii au un apetit investiţional redust în condiţiile în care alocă per capita doar 460 de euro pentru investiţii în fonduri, de cinci ori mai puţin ca ungurii, potrivit statisticilor Asociaţiei Europene a Fondurilor Mutuale (EFAMA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO