Burse - Fonduri mutuale

Bloomberg: Leul românesc poate creşte datorită intrărilor de sute de milioane de euro generate de oferta Hidroelectrica

Bloomberg: Leul românesc poate creşte datorită...

Autor: Liviu Popescu

30.06.2023, 00:04 398

Sute de milioane de euro care se îndreaptă spre România în timpul unei oferte importante de acţiuni vor adăuga presiune în următoarele săptămâni pe piaţa valutară locală, unde orice mişcare bruscă a leului a fost controlată cu stricteţe de banca centrală, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg într-un articol din 29 iunie. Astfel, leul va înregistra probabil intrări de capital atunci când investitorii străini vor schimba fonduri pentru a cumpăra acţiuni locale la producătorul de energie Hidroelectrica SA, a cărui ofertă este estimată la 8,8 miliarde de lei (1,9 mld. dolari) şi care este aşteptată să se încheie pe 4 iulie. 

Banca Naţională a României va interveni probabil pentru a tempera aprecierea şi pentru a menţine leul stabil sub sau aproape de 5 faţă de euro în acest an, potrivit economiştilor. Banca a refuzat să comenteze, ca parte a practicii obişnuite de a nu comenta mişcările valutare. 

„Este rezonabil să presupunem că, din cele peste 1 mld. euro estimate ca intrări de la investitorii instituţionali, o bună parte vor fi bani proaspeţi pe piaţa românească“, spune Valentin Tătaru, economistul ING Bank România. Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investments, încearcă să vândă la Bursa de Valori Bucureşti circa 17,3% din participaţia de 20% pe care o deţine la Hidroelectrica. Cea mai mare parte a participaţiei este oferită investitorilor instituţionali şi doar 15% investitorilor de retail. Cererea depăşeşte deja întreaga dimensiune a tranzacţiei pe toată plaja de preţuri, potrivit Bloomberg. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO