Burse - Fonduri mutuale

Bittnet vrea să realizeze tranzacţii M&A pe piaţa din România, dar şi regională, cu o valoare cumulată de 200 mil. lei. Grupul deja cere aprobarea acţionarilor pentru achiziţia unor companii

Bittnet vrea să realizeze tranzacţii M&A pe piaţa din...

Autor: Ştefan Stan

30.07.2021, 18:57 595

Bittnet, compania care a avut cea mai spectaculoasă creştere la bursă în ultimii 6 ani, convoacă acţionarii pe 6 septembrie, pentru a aproba investiţii potenţiale în valoare de 16,9 mil. lei, dar şi pentru a vota mandatarea Consiliului de Administraţie în realizarea unor tranzacţii M&A pe piaţa din România, dar şi regională, în valoare cumulată de 200 mil. lei. 

Bittnet, companie controlată de fraţii Logofătu, care a fost prima companie de tehnologie listată la bursă pe piaţa Aero, a adus acţionarilor o creştere de 2500% a valorii acţiunilor până acum. 

„Anunţăm astăzi noi achiziţii strategice pentru Bittnet Group, care ne vor consolida poziţia pe pieţele de training, securitate cibernetică şi dezvoltare de software la nivel local şi extern. Suntem entuziasmaţi că vom avea alături de noi echipe proaspete şi vom deveni parteneri cu fondatori care au aceeaşi viziune pentru piaţa IT din România. Astăzi, Bittnet Group este un jucător important pe piaţa românească, investind puternic în dezvoltarea companiilor şi continuând să îşi crească anual cota de piaţă. Din acest motiv, am devenit un partener atractiv pentru companiile dornice să îşi consolideze poziţia pe piaţă, unele dintre ele fiind competitorii noştri din trecut. Cu noile investiţii ne apropiem şi mai mult de ţinta de a avea o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, un obiectiv pe care l-am promis acţionarilor noştri că îl vom atinge până în 2025,” a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.

Bittnet Group le propune acţionarilor achiziţionarea unei participaţii de 61% în dezvoltatorul de software Nenos Software SRL şi 60% în Nonlinear SRL, 70% în compania de securitate cibernetică ISEC Associates SRL, precum şi achiziţionarea a 100% din compania de training IT&C, Computer Learning Center SRL. În urma tranzacţiilor propuse, Divizia de Tehnologie va creşte atât ca amprentă geografică, dar şi ca tipologie de soluţii oferite de Bittnet Group.

Prin preluarea participaţiilor majoritate ale Nenos Software SRL şi Nonlinear SRL de la Toader Toporau, Grupul îşi va consolida poziţia în divizia de dezvoltare software, pătrunzând totodată în sectorul inteligenţei artificiale. În urma tranzacţiei, Bittnet va deţine 61% din Nenos Software, precum şi 60% din Nonlinear SRL. În ambele companii, participaţiile rămase vor fi deţinute de către fondatorul Toader Toporau. Valoarea tranzacţiei este de 4,85 milioane de lei, jumătate din sumă va fi plătită în numerar şi jumătate în acţiuni BNET. Nenos Software are peste 7 ani de experienţă în dezvoltarea de software, iar compania oferă clienţilor B2B o gamă largă de soluţii construite folosind inteligenţa umană şi artificială. Aceste companii vor întări polul de software development al Grupului, care a fost înfiinţat în decembrie 2020 prin achiziţionarea a 25% din acţiunile Softbinator Technologies SA.

„Suntem încântaţi să ne alăturăm Bittnet Group, deoarece credem cu adevărat că împreună vom fi mai puternici. Sub aceeaşi umbrelă, împreună cu echipele noastre, ne vom putea concentra pe ceea ce ştim cel mai bine - dezvoltarea de software şi livrarea celor mai bune soluţii de inteligenţă artificială clienţilor noştri. Ţinta noastră pentru anul viitor este una ambiţioasă - dublarea cifrei de afaceri şi dublarea numărului de colegi. De asemenea, ne dorim să ne implicăm activ în dezvoltarea pieţei soluţiilor de inteligenţă artificială, prin informarea companiilor despre oportunităţile pe care inteligenţa artificială le poate aduce în desfăşurarea activităţii acestora,” a declarat Toader Toporau, fondator şi CEO Nenos Software.

Bittnet va prelua, de asemenea, două firme din cadrul Provision Group, o companie cu servicii de securitate cibernetică - ISEC Associates şi una de training IT - Computer Learning Center. ISEC Associates este o companie fondată în 2003, specializată în servicii complete de audit de securitate, consultanţă şi testare. ISEC ajută companiile să identifice, evalueze, securizeze şi gestioneze securitatea informaţiilor. Prin achiziţionarea ISEC, Bittnet intenţionează să îşi dezvolte poziţia pe piaţa securităţii cibernetice. Compania nu exclude posibilitatea unor alte achiziţii în acest sector pe viitor. În urma tranzacţiei în valoare de 295.000 lei, sumă care va fi plătită în numerar, Bittnet va deţine o participaţie de 70% în ISEC, în timp ce restul de 30% va fi deţinută de fondator, Alexandru Andriescu. De asemenea, Bittnet intenţionează, sub rezerva aprobării de către acţionari, să acorde împrumuturi către ISEC sau garanţii pentru accesarea de credite în valoare totală de 241.000 euro în următorii doi ani.

Divizia de Educaţie se va extinde cu două companii: Computer Learning Center şi Datascript SRO. Computer Learning Center este un jucător important specializat în furnizarea de cursuri în domeniul securităţii informaţiilor, auditului şi managementului serviciilor IT. Preţul de achiziţie pentru CLC este de 225.000 lei, sumă care va fi plătită integral în numerar în schimbul întregii companii. În plus, Bittnet va acorda CLC un împrumut sau garanţii pentru accesarea de credite în valoare de 420.000 euro în următorii doi ani. Prin achiziţionarea CLC, un fost competitor, Bittnet Group îşi va consolida divizia de formare, şi îşi va extinde portofoliul de certificări, în special în sectorul securităţii cibernetice.

Acţionarii vor aproba, de asemenea, tranzacţia anunţată în iunie 2021, achiziţia a 20% din acţiunile companiei Datascript SRO din Cehia, acordarea de împrumuturi de până la 500.000 euro către Datascript, precum şi ratificarea investiţiei Bittnet Group în plasamentul privat al Arctic Stream SA, companie care a fost listată recent pe piaţa AeRO. Mai mult, acţionarilor le va fi supusă spre aprobare mandatarea Consiliului de Administraţie al Grupului Bittnet privind încheierea de noi tranzacţii de M&A pentru o sumă totală cumulată de 200 de milioane de lei până la sfârşitul anului 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO