Burse - Fonduri mutuale

Bittnet raportează un profit de 20 de ori mai mare pentru acţionari faţă de raportul preliminar. De unde provine această diferenţă şi ce răspunde compania?

Bittnet raportează un profit de 20 de ori mai mare...

Autor: Liviu Popescu

29.03.2021, 13:07 2202

Pe 26 februarie 2021, Bittnet Systems (BNET), societate listată la bursa de la Bucureşti pe segmentul principal de tranzacţionare, a raportat rezultate financiare aferente anului 2020, anul pandemiei, mai exact rezultatele consolidate preliminare şi neauditate. Astfel, Bittnet a anunţat un profit net de 52.579 de lei şi venituri din contractele cu clienţii de 108,7 milioane de lei.

La doar o lună distanţă, pe 29 martie, Bittnet a publicat raportul anual supus votului acţionarilor, care cuprinde şi rezultatele financiare consolidate pentru 2020, respectiv un profit net de 1,025 milioane de lei şi venituri din contractele cu clienţii de 109,2 milioane de lei. Aşadar o diferenţă de 20 de ori a profitului net faţă de rezultatele preliminarii şi neauditate, la venituri din contractele cu clienţii aproximativ egale.

ZF a solicitat Bittnet un punct de vedere cu privire la această diferenţă iar răspunsul a fost că explicaţia se găseşte la nota 2, punctul C din situaţiile financiare. În raportul pe 2020 această notă menţionează că se referă la rezultatele pe 2019.

“Situaţiile financiare ale Grupului raportate pentru exerciţiul financiar 2019 au fost corectate ca urmare a unor reanalizări ale principiilor de recunoaştere a veniturilor din activităţi de training şi implementare şi a costurilor aferente, a corectării amortizării pentru activele intangibile cu durata de viaţa nelimitată, recunoaşterii costurilor financiare în legătura cu împrumuturile din emisiuni de obligaţiuni. Nu au fost necesare corecţii pentru anii financiari anteriori”.

Nu reiese din situaţiile financiare ce anume a determinat ajustarea semnificativă a profitului net.

ZF a solicitat din nou un punct de vedere cu privire la acest lucru şi îl va publica imediat ce va fi transmis de Bittnet.

Ce spune auditorul BDO? “Ca parte a auditului efectuat de noi cu privire la situaţiile financiare pentru 2020, am auditat, de asemenea, ajustările prezentate în Nota 2 care au fost realizate pentru a modifica situaţiile financiare aferente exerciţiului 2019. În opinia noastră, aceste ajustări sunt adecvate şi au fost aplicate corespunzător. Nu am fost contractaţi să audităm, să revizuim sau să aplicăm nicio procedură cu privire la situaţiile financiare ale companiei pentru 2019 în legătură cu altceva decât ajustările şi, în consecinţă, nu exprimăm o opinie sau orice altă formă de asigurare cu privire la situaţiile financiare pentru 2019, ca întreg”.

Bittnet are 172 mil. lei capitalizare iar la ora redactării acestei ştiri acţiunile au minus 0,9%.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO