Burse - Fonduri mutuale

Biofarm Bucureşti iese la cumpărături: are 14 mil. lei pentru a prelua un concurent

Biofarm Bucureşti iese la cumpărături: are 14 mil. lei...

Autor: Radu Bostan

07.04.2015, 00:05 2030

Producătorul de medicamente Biofarm Bucureşti (simbol bursier BIO), controlat de SIF Muntenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, are în plan să achiziţioneze o companie farmaceutică pentru a câştiga cotă de piaţă şi pentru a-şi dezvolta propriul business.

Compania va cere acţionarilor să aprobe o investiţie de maximum 14 milioane de lei pentru achiziţia companiei, urmărind ca printr-o astfel de tranzacţie să determine „creşterea profitabilităţii şi a valorii companiei“, arată un document propus adunării generale convocate pe 23 aprilie. Documentul nu oferă alte detalii, însă conducerea Biofarm subliniază că achiziţia va trebui să asigure majorarea cotei de piaţă şi dezvoltarea portofoliului de produse, astfel că strategia companiei este probabil să absoarbă un alt producător.

Dacă tranzacţia se va concretiza, aceasta ar putea fi printre puţinele achiziţii derulate de un producător de medicament cu acţionariat majoritar local.

Cu vânzări de 128,9 milioane de lei anul trecut, Biofarm ar avea o cotă de piaţă de 1,2%, potrivit calculelor ZF pe baza unei evaluări a pieţei la 10 miliarde de lei după preţul la producător. Compania se consideră unul dintre primii zece producători români de medicamente după volumele vândute către pa­cienţi, potrivit raportului anual.

Pe bursă, Biofarm este cel mai mic dintre producătorii de medicamente de pe piaţa principală, clasamentul fiind condus de Zentiva (SCD), urmată de Antibiotice Iaşi (ATB). Pe piaţa RASDAQ sunt însă listate alte două fabrici de medicamente, anume Meduman Vişeu de Sus (MEDU), care are o valoare de piaţă de 4 milioane de lei, şi Sintofarm Bucureşti (SINT), cu o capitalizare de 18,9 milioane de lei. Printre acţionarii semnificativi ai Sintofarm se numără SIF Muntenia (SIF4), acţionarul principal al Biofarm.

Pentru 2015, compania îşi propune să obţină venituri din vânzări de 142,9 milioane de lei, reprezentând un avans anual al afacerilor de 11%, şi un profit net de 26,9 milioane de lei, uşor în creştere faţă de rezultatul din 2014, potrivit bugetului. Producătorul de medicamente şi-a programat investiţii de 38,8 milioane de lei în 2015, cea mai mare parte fiind direcţionată către construcţia şi dotarea unei noi fabrici, aflate la marginea Bucureştiului.

Biofarm va relua în 2015 plata dividendelor, urmând să distribuie 14,7 mil. lei, după un an de pauză care a coincis cu consolidarea poziţiei SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana în acţionariatul companiei. Dacă la sfârşitul anului 2013, un procent de 30% din acţiunile Biofarm erau disponibile la tran­zacţionare, după un an free-float-ul s-a redus la 11%.

SIF Muntenia deţine cel mai mare pachet de acţiuni, de 45,8%, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) controlează 19,5% şi SIF Moldova (SIF2) are o participaţie de 12,25%, în timp ce Biofarm deţine 10% din acţiunile proprii, potrivit ultimelor raportări. Acţiunile BIO sunt în scădere cu 0,04% de la începutul anului până la o cotaţie de 0,28 lei/titlu. Compania are o capitalizare bursieră de 306,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO