Burse - Fonduri mutuale

BET-ul nu da semne de revenire, investitorii raman pe tusa

17.09.2007, 17:13 15

Bursa isi continua evolutia obisnuita din ultima luna, iar BET da semne de oboseala dupa ce in ultimele patru sedinte a inchis numai pe rosu. Pierderile de vineri nu au fost insa serioase, indicele principal corectandu-se cu o jumatate de punct procentual, in timp ce bursele mature de pe batranul continent au suferit corectii pe inchidere de peste 1%. Dow Jones Industrial Average, indicele de pe Wall Street, a inchis vineri cu un avans modest de 0,13%, dupa o sedinta in care a oscilat intre plus si minus.
Desi cotatiile futures ale actiunilor de la Sibiu nu arata prea mult entuziasm in ceea ce priveste viitorul apropiat, iar unii dintre brokeri se asteapta la caderi serioase odata cu publicarea rezultatelor financiare ale bancilor americane, multi dintre ei raman optimisti in ceea ce priveste evolutia Bursei pe termen mediu si lung. "Interesul investitorilor autohtoni ramane in continuare ridicat. Din contactele pe care le avem cu clientii, cei mai multi urmaresc cu interes cotatiile si asteapta un moment bun de reintrare pe anumiti emitenti. Atunci se va simti in piata si o revigorare a volumelor de tranzactionare", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj. Vineri, valoarea totala a tranzactiilor pe piata reglementata a actiunilor a fost sensibil mai ridicata fata de zilele anterioare si a atins 9 mil. euro, in timp ce RASDAQ-ul a urcat rulajele totale la peste 11 mil. euro. Noul segment lansat vineri de Bursa, piata derivatelor, a contribuit timid la statistica generala in ceea ce priveste lichiditatea, cele circa 20 de contracte incheiate totalizand doar 60.000 de euro.
Pe piata reglementata, vedetele au fost Banca Transilvania si SIF Oltenia. Volatilitatea este insa in continuare scazuta, acest lucru reflectandu-se si in variatia zilnica redusa a indicilor.
BET merge insa serios in jos, in conditiile in care de la inceputul lunii nu a inregistrat decat doua sedinte de crestere timida. Rompetrol Rafinare Constanta si-a continuat scaderea dupa explozia inregistrata la momentul vanzarii grupului, Petrom a reintrat pe trend descendent, iar BRD s-a stabilizat la nivelul actualelor valori.
Societatile de investitii financiare au pierdut vineri in medie 0,13%, dupa ce cu o zi inainte revenisera in forta cu un avans de aproape 2%. De altfel, acestea raman cele mai tranzactionate titluri din piata, pe langa volumele realizate de banci sau titlurile petroliere.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 0,23%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta de tranzactionare de vineri la aproximativ 1,51 milioane de euro (5 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. SIF Oltenia a vandut vineri pe Bursa un numar de 7.906.400 de actiuni ale companiei Altur Slatina (ALT), valoarea totala de vanzare fiind de 381.000 de euro (1,26 milioane de lei). Dupa aceasta vanzare, participatia SIF Oltenia la Altur a scazut cu 2,95%, de la 11,46% la 8,52%. Ultima tranzactie cu titlurile societatii de investitii din Craiova s-a perfectat la un pret de 4,35 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut vineri 2,52% pe fondul unei lichiditati de circa 469.000 de euro (1,56 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de la Bursa. Rompetrol Well Services Ploiesti, divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol, si-a majorat capitalul social cu 4,63 milioane de lei, la 13,9 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor. Divizia de retail a grupului petrolier, Rompetrol Downstream, isi propune triplarea numarului de benzinarii din Romania pana la sfarsitul anului 2009, ceea ce ar putea determina o crestere proportionala a afacerilor pana la un nivel de aproximativ 3 miliarde de euro.

Actiunile Oil Terminal (OIL) s-au apreciat vineri cu 3,72% pe fondul unui rulaj de 97.000 de euro (322.000 de lei). Actiunile companiei au crescut de peste trei ori de la inceputul anului, de la un pret de 0,2730 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din ianuarie. Luna august a adus pentru Oil Terminal o crestere a titlurilor cu 18,47%, de la un pret de 0,92 lei/actiune in prima zi de tranzactionare a lunii, la 1,09 lei/actiune pe 31 august. Cel mai mare rulaj al lunii a fost atins pe 28 august, valoarea tranzactiilor fiind de 503.000 de euro (1,67 milioane de lei). De la inceputul lunii septembrie actiunile Oil Terminal au scazut cu 5,64%, de la 1,03 lei/actiune la 0,975 lei/actiune vineri.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au pierdut vineri 0,84% pe fondul unor tranzactii in valoare de 84.000 de euro (280.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe RASDAQ. Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, mai detine prin intermediul companiei de investitii financiare DWS Investment 1,387% din actiunile companiei de foraj in domeniul petrolului si gazelor Dafora Medias. DWS Investment fusese raportata pe Bursa la inceputul lunii iulie cu o detinere de 14,83% din capitalul nemajorat al companiei. Dafora Medias si-a majorat capitalul in aceasta perioada de peste 10 ori. Un alt actionar important este fondul de investitii Julius Baer, cu 10% din actiuni.

Titlurile Automobile Craiova (AUCS) au crescut vineri cu 4,08%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 34.000 de euro. Miercurea trecuta s-a semnat contractul dintre statul roman si Ford prin care compania se obliga sa preia actiunile detinute de stat la Automobile Craiova pentru suma de 57 mil. euro. Semnarea contractului s-a facut in Germania, la Salonul International Auto de la Frankfurt, partile semnatare fiind Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare si secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor si de negociatorul-sef al Ford, Lyle Waters. Ultima tranzactie cu titlurile AUCS s-a perfectat vineri la un pret de 25,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO