Burse - Fonduri mutuale

BET-ul a dat inapoi dupa cinci sedinte de crestere

06.02.2007, 18:12 15

Bursa a deschis in forta prima sedinta de tranzactionare a sapatamanii, atingand pentru a cincea zi consecutiv noi maxime pe indicele BET, care urmareste evolutia primelor zece actiuni in ordinea valorilor de tranzactionare. Spre final, indicii au dat inapoi, iar BET-ul a inchis pe minus, cu o scadere de circa 0, 5%.
Brokerii sunt de parere ca sursa cresterilor puternice din ultima perioada este reprezentata de apropierea datelor la care companiile isi prezinta rezultatele financiare preliminare.
"Piata are in ultimele zile forta pentru a creste insa dupa succesiunea de maxime istorice este probabila o usoara corectie", spune Cristian Tudorescu, senior analyst la societatea de brokeraj Vanguard.
Indicele BET-FI a castigat circa 0,58%, valoarea tranzactiilor desfasurate cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 7,2 mil. euro (24,5 mil. lei), circa 54% din lichiditatea totala din piata.
SIF Moldova a fost prima cea mai tranzactionata actiune a sedintei, cu un rulaj de 2,6 mil. euro (8,9 mil. lei). Pe locul doi in topul celor mai lichide titluri a urmat SIF Oltenia, cu o urcare de 0,83% si o valoarea a tranzactiilor de 1,9 mil. euro (6,5 mil. lei).
Dintre SIF-uri, doar SIF Transilvania a inchis sedinta pe rosu, cu o scadere de 0,31% si un rulaj de 1 mil. euro (3,5 mil. lei).
Indicele BET a pierdut luni 0,46%, lichiditatea totala din piata fiind de 13,4 mil. euro (45,5 mil. lei). Dupa o deschidere in care principalul indice al pietei a atins un nou maxim istoric pentru a cincea sedinta consecutiva, pe seamna unei urcari de circa 1%, piata s-a mai calmat, iar Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) si BRD au inchis pe minus.
Rompetrol Rafinare Constanta a pierdut ieri circa 2,6%, pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 1,65 mil. euro (5,6 mil. lei). Evolutia acestei actiuni vine dupa ce de la jumatatea lunii ianuarie aceasta a castigat peste 20%.
Titlurile BRD au scazut si ele cu 1,82%, pe fondul unor tranzactii de 0,44 mil. euro (1,5 mil. lei), iar titlurile companiei din domeniul farmaceutic Biofarm au scazut cu 0,69%, pe seama unui rulaj de 263.000 de euro.
De la inceputul anului, indicele BET a castigat circa 11,5%, aproape jumatate din urcarea inregistrata la nivelul anului 2006. In schimb, indicele BET-FI a urcat cu numai 3,6%, datorita unei evolutii negative dupa primele sedinte ale anului in care crescuse puternic.

Actiunile SIF Moldova au castigat si ieri 0,61%, pe fondul unor tranzactii totale de 2,6 milioane de euro (8,9 milioane de lei). SIF Moldova recupereaza o scadere de circa 6% inregistrata fata de primele sedinte ale anului 2007. Societatile de investitii financiare au inregistrat anul trecut o crestere medie de circa 32%, cu 10% peste cresterea indicelui BET. Pe parcursul sedintei de tranzactionare, titlurile SIF Moldova au atins un maxim de 3,34 lei/actiune, dar au ajuns si la un minim de 3,29 lei/actiune). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,31 lei/actiune. SIF-urile, cu exceptia SIF Transilvania, au inchis sedinta pe verde.

Titlurile companiei petroliere Petrom au urcat ieri cu 0,83%, valoarea tranzactiilor derulate pe aceasta actiune fiind de 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei). "Petrom se afla din punct de vedere grafic de foarte mult timp sub maximele istorice si inca nu apar elemente care sa duca pretul peste acele niveluri. Perspectiva afectarii profiturilor in acest an ca urmare a scaderii barilului ii face pe investitori sa actioneze prudent", spune Cristian Tudorescu, senior analyst la societatea de brokeraj Vanguard. De la inceputul anului, cotatia Petrom se invarte in jurul valorii de 0,6 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,605 lei/actiune.

Actiunile companiei care se ocup~ cu transportul energiei electrice Transelectrica au urcat luni cu 1,54%, investitorii realizand un rulaj de 0,32 mil. euro (1,1 mil. lei) pe aceste titluri. "Transelectrica si-a bugetat un profit brut neconsolidat de 200 milioane RON, deci la momentul acesta raportul PER (pret pe profit pe actiune, n.red.) este in jurul lui 17, inca acceptabil in conditiile pietei noastre", spune Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la 39,6 lei/actiune, cu putin sub pragul de 40 lei/actiune. De la inceputul lunii ianuarie actiunea a adus investitorilor un castig de circa 10%.

Actiunile Condmag Brasov, companie specializata in constructia de conducte, au scazut ieri cu 0,9%, valoarea tranzactiilor efectuate cu aceste titluri fiind de 140.000 de euro. Condmag a angajat in septembrie 2006 societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj pentru a organiza formalitatile de listare la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Dosarul de listare a ajuns in ianuarie in discutia Consiliului Bursei de Valori Bucuresti, iar dupa aprobarea acestuia, SSIF Broker urmeaza sa inceapa actiunile de listare la categoria I pentru o alta companie de pe piata RASDAQ, Dafora Medias, conform presedintelui societatii clujene de brokeraj, Petru Prunea.

Titlurile Dafora, furnizorul de servicii de foraj petrol si gaze din Medias, au urcat ieri cu 4,98% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 130.000 de euro (443.000 de lei). Actiunile Dafora au adus investitorilor un profit de circa circa 23% numai in saptamana ce a trecut. Brokerii sunt de parere ca evolutia pozitiva din ultima perioada a acestor titluri s-a datorat stirilor referitoare la eventuale investitii in sistemul de transport al gazului, dar si intentiei companiei de a se lista la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti de catre societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,37 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO