Burse - Fonduri mutuale

BET ar putea fi influenţat în ultimele 3 luni de rezultatele companiilor şi de alegerile din SUA

BET ar putea fi influenţat în ultimele 3 luni de...

Autor: Dan Grigore Ivan

03.10.2016, 00:04 417

Indicele BET, referinţă pentru bursa de valori de la Bucureşti, a crescut în al treilea trimestru (iulie-septembrie) cu 7% la 6.936 de puncte, dar rămâne totuşi în teritoriu negativ, de -1% faţă de începutul anului. În T3 a fost înregistrată singura evoluţie pozitivă trimestrială din acest an, după ce în primele trei luni scăderea BET era de 3,8%, iar în perioada aprilie-iunie indicele s-a depreciate cu 3,9%.

Evoluţia viitoare a principalului indice bursier românesc depinde de rezultatele financiare pe care companiile le vor publica în curând şi de peisajul politico-financiar de pe pieţele externe.

„În continuare ne putem aştepta la un T4 mai volatil ca T3, pe fondul alegerilor prezidenţiale din SUA de pe 8 noiembrie, speculaţiilor cu privire la o posibilă majorare a ratei de referinţă de către FED precum şi pe fondul nesiguranţei sectorului bancar european”, scrie Ronnie Khreis în raportul Puls Capital, buletin săptămânal al Intercapital.

În luna noiembrie, companiile listate pe seg­men­tul principal de la BVB vor publica rezultatele aferente T3. „Printre cele mai aşteptate rezultate se numără cele ale companiilor din sectoarele de energie şi utilităţi, companii care în general au dezamăgit investitorii în primele şase luni ale anului, exepţii fiind Electrica şi Conpet”, spune el.

În luna septembrie, indicele BET a scăzut cu 1,4%, după un sezon estival marcat de o apreciere cu 12%.

În acest context, cea mai mare apreciere dintre constituenţii BET-ului a fost înregistrată de către operatorul bursei locale, acţiunile BVB marcând un avans de 4,23% în această perioadă, după ce doar în ultima săptămână au afişat un avans de 3,04%.

Pe locul secund, s-au plasat titlurile transportatorului naţional de gaze naturale Transgaz (TGN) cu o creştere de 3,03% în septembrie, podiumul fiind completat de către Fondul Proprietatea (FP) – cu o apreciere de 2,03%. La polul opus, cea mai severă depreciere a fost consemnată de către compania petrolieră OMV Petrom (SNP), ale cărei acţiuni au coborât cu 6,15% în septembrie, doar în ultima săptămână pierzând 5,79% din valoarea de piaţă. De altfel, indicele BET-NG, ce urmăreşte companiile listate la Bucureşti ce activează în domeniul energetic, a coborât cu 5,7% de la începutul acestui an.

În regiune, de la începutul acestui an – indicele BUX, referinţa bursei maghiare, a crescut cu peste 15%, continuând evoluţia pozitivă din 2015. De asemenea, indicele bursei vieneze este în teritoriul pozitiv, după ce indicele ATX s-a apreciat cu 0,4%. Pe de altă parte, bursa din Polonia afişează o scădere de 8% în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO