Burse - Fonduri mutuale

BCR a ieşit pe piaţa internaţională cu prima emisiune de eurobonduri verzi, în valoare de 700 mil. euro. Fondurile vor fi direcţionate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi şi clădiri verzi

BCR a ieşit pe piaţa internaţională cu prima emisiune...

Autor: Tibi Oprea

12.05.2023, 15:09 430

Banca Comercială Română a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că a realizat prima tranzacţie bancară de tip euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 de milioane de euro. Aceasta marchează debutul băncii pe pieţele internaţionale de capital şi constă în euroobligaţiuni asenior nepreferenţiale, 4NC3, care au o maturitate de patru ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după trei ani.

Procesul de construire a registrului de ordine a evidenţiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât în primele ore după deschidere au fost înregistrate ordine de peste 1 mld. euro, valoare care a crescut la peste 1,9 mld. euro la închiderea registrului, în doar câteva ore, ceea ce a permis stabilirea unui cupon de 7,625%, semnificativ redus faţă de nivelul indicativ initial de 8%-8,25%.

Noua emisiune reprezintă o premieră pe piaţa financiar-bancară din România, fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative din ţară. Este, de asemenea, a opta emisiune de obligaţiuni a BCR. Emisiunea a fost distribuită de Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank NV şi JP Morgan în calitate de co-manageri ai registrului de ordine (joint bookrunners), BCR având rol de co-lead manager.

„Emisiunea urmează să fie listată la Bursa de Valori din Viena şi Bucureşti. În plus, se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social, Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială”, notează BCR în raportul de la bursă.

Distribuţia a fost diversificată, cu peste 155 de investitori şi a beneficiat atât de atenţia investitorilor străini, cât şi de cea a investitorilor locali. Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituţionali, cu participarea International Finance Corporation (IFC) şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Veniturile obţinute vor fi direcţionate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi şi clădiri verzi.

Până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani BCR a emis obligaţiuni în valoare de 4,1 mld. lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la Bursa de la Bucureşti. Se estimează că această emisiune va primi un rating Baa2 din partea Moody’s, în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligaţiuni pentru astfel de emisiuni, şi BBBĂ din partea Fitch.

Suma minimă vizată de bancă a fost de 500 mil. lei, însă ca urmare a volumului semnificativ de ordine, de 1,9 mld. euro, s-a decis creşterea valorii emisiunii la 700 mil. euro. BCR spune că volumul final reflectă angajamentul băncii faţă de piaţă în ceea ce priveşte planurile de emisiuni viitoare, precum şi intenţia fermă de a dezvolta o relaţie bazată pe încredere cu investitorii.

„Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o deţină băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţele minime pentru fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) şi ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluţie”, mai scrie BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO