Burse - Fonduri mutuale

BCR, a doua cea mai mare instituţie de credit din România, continuă finanţarea prin Bursă şi listează astăzi bonduri de 600 mil. lei, cu o dobândă de 5,98% pe an. Valoarea finanţărilor atrase de BCR anul acesta prin intermediul pieţei de capital trece de 2 miliarde de lei

Sergiu Manea, CEO BCR

Sergiu Manea, CEO BCR

Autor: Cristina Bellu

14.12.2021, 10:28 294

Banca Comercială Română (BCR), a doua cea mai mare instituţie de credit din România după Banca Transilvania, listează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti a treia emisiune de obligaţiuni din acest an, de 600 milioane de lei.

Astfel, valoarea totală a finanţărilor atrase de BCR în acest an, prin intermediul pieţei de capital, se ridică la peste 2 miliarde de lei.

„Transformarea sustenabilă a economiei începe odată cu absorbţia puternică de fonduri europene, cu trecerea spre economia verde, cu transformare digitală, prin coeziune socială şi teritorială, prin susţinerea mediului antreprenorial. Pentru toate acestea este nevoie de o piaţă de capital puternică. Ne bucurăm că Bursa de Valori Bucureşti se dezvoltă şi devine tot mai atractivă pentru investitorii strategici, cu viziune pe termen lung. Vom continua angajamentul nostru de a avea emisiuni de obligaţiuni recurente”, spune Sergiu Manea, CEO BCR.

Noua emisiune de obligaţiuni se tranzacţionează pe Piaţa Reglementată sub simbolul bursier BCR28B.

„Echipa BCR a marcat anul acesta mai multe premiere, listând în luna mai una dintre cele mai mare emisiuni de obligaţiuni corporative din acest an, în valoare de un miliard de lei, şi aducând recent la Bursă prima lor emisiune de obligaţiuni verzi. Ne bucurăm că BCR încheie anul cu o nouă emisiune de obligaţiuni la Bursă. Valoarea totală a finanţărilor atrase anul acesta de BCR demonstrează capacitatea pieţei de capital de a susţine planurile companiilor de dezvoltare şi implicit de creştere a economiei româneşti. Aşteptăm cu interes anul 2022 şi implicit viitoarele demersuri BCR de finanţare prin intermediul pieţei de capital”,  completează Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti.

BCR a emis şi vândut către 35 obligatari un număr de 1.200 obligaţiuni corporative cu o valoare nominală de 500.000 lei şi cu scadenţa la 9 decembrie 2028. Rata dobânzii este fixă, de 5,98% p.a. 

BCR este la a cincea emisiune de obligaţiuni listată la Bursă, prima ajungând deja la maturitate. Cea de-a doua emisiune de obligaţiuni, în valoare de 600 milioane lei, se tranzacţionează din decembrie 2019 sub simbolul bursier BCR26. În 2021, BCR a listat trei emisiuni de obligaţiuni, dintre care una de obligaţiuni verzi, BCR28, BCR28A şi BCR28B. Valoarea totală a obligaţiunilor BCR disponibile la tranzacţionare este de 2,7 miliarde de lei.

Membră a Erste Group, BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

Cu un ritm de creştere de 52% în ultimul an, Banca Comercială Română (BCR), a doua cea mai mare instituţie de credit din România, urcă două poziţii în ediţia de anul acesta a Anuarului ZF. Astfel banca, la care austriecii de la Erste au controlul majoritar, avansează de pe locul nouă pe locul şapte.

Cel mai probabil, poziţionarea mai sus a băncii în Anuarul ZF Cele mai valoroase 100 de companii din România este determinată de profitabilitatea îmbunătăţită, atât la nivelul anului 2020 (plus 37%) cât şi pentru primele nouă luni din 2021 (35%).

BCR este evaluată la aproape 3 miliarde de euro (14,7 mld. lei), comparativ cu 2 mld. euro (9,7 mld. lei) cât era anul trecut, fiind astfel la distanţă de circa 220 milioane de euro faţă de Banca Transilvania, care ocupă locul şase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO