Burse - Fonduri mutuale

Bate vânt calm pe burse după armistiţiul Trump - Xi: bursa americană urcă cu 1,5%, iar petrolul cu peste 4%

Bate vânt calm pe burse după armistiţiul Trump - Xi:...

Autor: Dan Grigore Ivan

04.12.2018, 00:04 269

Pieţele de capital s-au apreciat puternic la nivel global după anunţul unui armistiţiu de 90 de zile în războiul comercial sino-american.

Indicele Global Dow, ce înregistrează evoluţia la nivel mondial a burselor, a urcat cu 0,83%, în timp ce continentul european a livrat randamente chiar şi mai mari, respectiv 1,21%.

Bursa americană a deschis în puternică apreciere, indicele Dow Jones crescând cu 1,5% în primele momente de tranzacţionare la New York.

Creşterile de ieri au venit după o săptămână foarte bună pe piaţa americană, indicele Dow Jones înregistrând atunci un avans de 5,16%, fiind săptămâna în care a reuşit să reintre în teritoriul pozitiv la nivelul începutului de an.

Cele două părţi s-au angajat la 90 de zile de negocieri pentru găsirea unei soluţii, timp în care Statele Unite ale Americii vor menţine taxele vamale faţă de un pachet de produse chinezeşţi la 10%, iar în cazul în care nu se găseşte o cale comună ar urma să aplice o rată de 25%.

Preşedintele american a anunţat că liderul chinez este de acord cu o reducere a taxelor vamale aplicate maşinilor americane, în prezent această rată fiind la 40%.

Principalii câştigători ai acestor veşti au fost producători americani de maşini (GM, Ford) şi producătorul american de avioane Boeing, notează Bloomberg.

China s-ar fi angajat totodată să cumpere mai multe produse agricole sau energetice din Statele Unite, tocmai pentru a mai reduce din deficitul comerical de aproximativ 350 miliarde dolari pe care îl are America în faţa Chinei.

Fricile legate de protecţionism, mai ales de războiul comerical America-China, au reprezentat de multe ori catalizatorii unor mişcări bruşte pe bursele lumii.

Creşterea de aproape 7% a bursei americane în mai puţin de 10 zile vine după o perioadă plină de volatilitate şi scăderi pe line, tocmai pe seama unei încetiniri a creşterii economice globale, antrenată şi de revenirea în prim-plan a protecţionismului în scena economică mondială. 

Barilul de petrol Brent a urcat ieri cu 4%, până spre nivelul de 62 dolari. Luna noiembrie a fost cea mai neagră cu aurul negru din ultimii zece ani, după o depreciere de 22%. Trendul descrescător al petrolului a început în luna octombrie. De atunci şi până acum, scăderea preţului petrolului este de 28,41%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO