Burse - Fonduri mutuale

Banii strainilor au adus pe Bursa trei zile de maxime istorice

29.06.2007, 17:43 16

A treia sedinta de crestere consecutiva pe indicele BET a adus al treilea maxim istoric consecutiv pe Bursa, in conditiile in care brokerii spun ca in piata se fac simtite fondurile strainilor.
"Cresterea de pe indici este sustenabila atat timp cat se bazeaza pe intrarile de bani din afara, lucru destul de vizibil in ultima perioada", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Lichiditatea a urcat din nou peste 15 milioane, iar societatile de investitii financiare au revenit puternic in sedinta de tranzactionare de ieri, dupa ce miercuri pierdusera 2,5% pe volume in scadere.
Indicele BET a fost ajutat de evolutiile bune ale companiilor care il alcatuiesc. Banca Transilvania a urcat cu 2,5%, depasind pragul de 0,8 lei/actiune, in timp ce BRD se pastreaza in jurul cotatiei de 28 de lei/actiune.
"Deja avem o vara altfel, nu cred ca se va opri acest ritm, cel putin pana in toamna. E posibil sa asistam la mici corectii, dar cred ca piata va reveni apoi puternic", mai spune Adrian Ceuca.
Nu numai indicele BET a atins noi maxime istorice, la fel de sus au urcat si ceilalti indici: BET-C, care urmareste evolutia generala a pietei, si indicele BET-FI, al carui cos este alcatuit din cele cinci societati de investitii financiare.
Fara SIF Transilvania, suspendata de la tranzactionare in vederea solutionarii litigiului existent intre societate si compania Cocor, cele patru societati de investitii financiare au urcat in medie cu 3,4%. Rulajul total atins de cele patru actiuni a fost de 7,4 mil. euro (23,6 mil. lei), peste 50% din lichiditatea globala a pietei.
Dupa ce la mijlocul lunii Raiffeiesn vedea SIF la un pret de 5 lei/actiune si peste, si brokerul Intercapital a elaborat un raport in care da drept tinta pentru SIF Oltenia, de exemplu, cotatii de peste 6 lei/actiune. In raport sunt prezentate trei metode de calculare a pretului tinta, in functie de actiunile pe care SIF le detin la BCR.
"Este clar ca sunt cumparatori, sunt investitori straini si cred ca pe analiza fundamentala societatile de investitii financiare mai au loc sa creasca 30-40%. Sa calculam acum tinte de pret, mi se pare insa riscant. Sa nu uitam ca acum cateva saptamani un pret de 4 lei pe SIF nu parea verosimil", mai spune Adrian Ceuca.

Actiunile SIF Muntenia (SIF2) au sarit ieri cu 4,3%. Tranzactiile cu titlurile societatii de investitii au atins o lichiditate de circa 3,02 mil. euro (9,57 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. Actiunile societatii au crescut de la inceputul anului cu 3,41%, de la un pret de 3,52 lei/actiune la inceputul lunii ianuarie. In luna mai, titlurile SIF-ului au pierdut circa 8,56%, scazand de la un pret de 3,39 lei/actiune la inceputul lunii la 3,12 lei/actiune la sfarsitul lunii. In luna curenta, titlurile companiei s-au apreciat cu 18,18%, atingand un nivel de 3,64 lei/actiune la sfartitul sedintei de ieri, fiind cel mai mare nivel atins in acest an.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut ieri cu 3,04%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 796.000 de euro (2,52 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Societatea de servicii de investitii financiare a lansat de curand o oferta publica de preluare a producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau, in valoare de 3,9 mil. euro (12,5 mil. lei). Oferta vizeaza achizitia unui pachet de 59,34% din actiuni, in conditiile in care Broker Cluj controleaza impreuna cu mai multe persoane fizice si juridice restul de 40,66% din actiunile companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat la un pret de 3,05 lei/actiune.

Actiunile Mecanica Ceahlau (MECF) au sarit ieri cu 11,11%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 517.000 de euro (1,64 mil. de lei). Producatorul nemtean de masini si utilaje agricole estimeaza cresterea afacerilor pentru anul viitor, dupa semnarea unui acord cu compania italiana Ima la Rocca, prin care Mecanica va produce un model de semanatoare cu tehnologie italiana. Compania estimeaza venituri de aproximativ 1,5 mil. de euro in 2007, din acest contract, urmand ca in 2008 sa se ajunga pana la aproximativ 2,8 mil. de euro. Produsul urmeaza sa fie comercializat pe terte piete. Ultima tranzactie cu titlurile Mecanica Ceahlau s-a perfectat la un pret de 20 lei/actiune.

Actiunile Aerostar (ARS) au sarit ieri cu 11,70%, pe fondul unei lichiditati destul de reduse, de circa 48.000 de euro (151.000 de lei). Producatorul de avioane si componente pentru industria aeronautica Aerostar a incheiat de curand contracte in valoare totala de pana la 21 mil. euro. Primul contract prevede livrari anuale de 1,14 mil. euro, valoarea minima a contractului fiind de 2 mil. euro, dar aceasta putand ajunge la maximum 8 mil. euro. Obiectul contractului se refera la subcontractarea de catre Aerostar a fabricatiei de trenuri de aterizare pentru avioane. Cel de-al doilea contract multianual are o valoare de 13,2 mil. euro si este pentru fabricarea de aerostructuri.

Titlurile IAR Brasov (IARV) au sarit ieri cu 10,99%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile constructorului de elicoptere IAR s-a ridicat la circa 237.000 de euro (752.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe piata RASDAQ. Actiunile companiei au crescut in luna mai cu circa 6,5%, de la un pret de 7,70 lei/actiune la inceputul lunii la 7,75 lei/actiune pe 31 mai. In luna curenta, titlurile IAR au crescut cu 26,25%, pana la un nivel de 10,1 lei/actiune, reprezentand pretul ultimei tranzactii din sedinta de ieri. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, a crescut ieri cu 1,67%, totalul tranzactiilor din piata ridicandu-se la 6,97 mil. euro (22,07 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO