Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania continuă răscumpărările: în două luni a strâns peste 3 milioane de acţiuni de la investitori

Banca Transilvania continuă răscumpărările: în două luni a strâns peste 3 milioane de acţiuni de la investitori

Banca Transilvania este una dintre puţinele compani locale care au utilizat mecanismele pieţei de capital în ultimii 15 ani

Autor: Roxana Pricop

28.02.2012, 00:00 1811

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) a continuat în luna februarie programul de răscumpărări cu achiziţii de 1,82 milioane de acţiuni de la investitori plătind 1,88 milioane de lei (430.000 euro). De la începutul anului banca a răscumpărat un total de 3,3 milioane de acţiuni pe care le va distribui către salariaţi şi manageri în cadrul unor programe de fidelizare.

Banca a fost cel mai activ cumpărător de acţiuni TLV în primele două luni ale anului. Instituţia de credit a demarat la finalul anului trecut programul de răscumpărare a unui pachet de 14 milioane de acţiuni, reprezentând 0,79% din capitalul băncii. Acţiunile răscumpărate vor fi distribuite către salariaţii băncii în cadrul unor programe de fidelizare care vor fi derulate în următorii trei ani.

De la începutul anului până în prezent, banca a răscumpărat 3,36 milioane de acţiuni (0,18% din capitalul social) pe care a plătit 3,41 milioane de lei. În luna ianuarie au fost răscumpărate 1,66 milioane de acţiuni pentru o sumă de 1,53 milioane de lei, iar în februarie au fost răscumpărate 1,82 milioane de acţiuni pentru o sumă de 1,88 milioane de lei. Acţiunile TLV s-au apreciat cu 15,3% în acest an.

Banca nu a publicat până acum detaliile programelor de fidelizare. Banca Transilvania este una dintre puţinele companii care au utilizat mecanismele pieţei de capital în ultimii 15 ani, atât pentru atragerea de capital în vederea finanţării operaţiunilor, cât şi pentru stimularea angajaţilor, care au primit acţiuni.

Principalii beneficiari ai pro­gramelor de fidelizare derulate de Banca Transilvania au fost managerii, care au primit pachete semnificative de acţiuni în fiecare an. Asta este una dintre explicaţiile faptului că banca din Cluj are în prezent una dintre cele mai sudate echipe manageriale. O parte semnificativă a acţiunilor au mers în ultimii opt ani către directorul general Robert Rekkers, cel care a condus banca din 2002 până anul acesta, când şi-a anunţat demisia. Rekkers a ajuns să deţină un pachet de 0,71% din acţiunile băncii.

Pe lângă acţiunile achiziţionate în cadrul programelor de fidelizare sau în majorările de capital, Rekkers a fost şi un cumpărător activ pe bursă, realizând periodic achiziţii de câteva mii de euro.

Cea mai recentă tranzacţie a fost raportată pe 14 decembrie 2011, când Rekkers a cumpărat 10.000 de acţiuni la preţul de 0,885 lei, plătind puţin peste 2.000 de euro. În acel moment nimic nu prevestea plecarea sa de la conducerea băncii, care a fost anunţată oficial pe 20 ianuarie.

Acţiunile pe care Banca Transil­vania le cumpără în această perioadă ar putea fi oferite viitorului director general. Deocamdată, conducerea executivă a băncii a fost preluată de Peter Franklin, care a fost membru neexecutiv al consiliului de adminis­traţie din partea BERD. Franklin nu deţine acţiuni TLV.

Printre managerii care au primit acţiuni se numără şi Nicolae Tarcea, directorul general adjunct, care deţinea la finalul lui 2010 un pachet de 0,05% din capitalul băncii, în valoare de circa 200.000 de euro.

Dintre oamenii din conducerea Băncii Transilvania, cele mai multe acţiuni le deţine Horia Ciorcilă, fonda­torul băncii, care este în prezent preşedintele consiliului de adminis­traţie. El deţinea la finalul lui 2010 un pachet de 4,9% din acţiuni, evaluat acum pe bursă la 20,3 milioane de euro.

Cei mai mari acţionari ai băncii, alături de Ciorcilă, sunt BERD cu 15% din acţiuni, SIF Moldova şi SIF Oltenia cu câte 5%, SIF Banat-Crişana cu circa 4,5% şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu 3,5% din acţiuni.

Banca Transilvania este a treia bancă locală după activele deţinute şi a raportat anul trecut un profit net de 132 milioane de lei (31 milioane de euro), în creştere cu 35% faţă de 2010, datorită cheltuielilor mai mici cu provizioanele aferente creditelor neperformante.

Cheltuielile cu provizioanele au scăzut cu 17% faţă de 2010, până la 532 milioane de lei (125 milioane de euro), în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante a continuat să crească până la 8,62% din porto­foliul total.

Acţiunile TLV au încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni în creştere cu 0,1%, pe o piaţă în scădere, până la un preţ de 1,0210 lei/titlu. La această referinţă, capitalizarea bursieră a băncii este de 1,809 miliarde de lei (415,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO