Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a ridicat lichiditatea

12.02.2003, 00:00 16

Actiunile Bancii Transilvania au insumat ieri trenzactii in valoare de 20 miliarde de lei, aproape jumatate din valoarea transferurilor de la Bursa. Dintre cele 5,7 milioane de actiuni transferate ieri, 3,3 milioane  au fost transferate in doar trei operatiuni. Cotatiile nu au avut o evolutie spectaculoasa, osciland intre 3.550 si 3.600 lei/actiune.
Cele trei pachete de actiuni au fost puse la vanzare la pretul de 3.600 lei/actiune si au fost cumparate in a doua jumatate a sedintei. Brokerii isi amintesc ca saptamana trecuta un investitor a incercat fara succes sa vanda un pachet de 14 milioane de actiuni ale bancii, reprezentand 2% din capitalul social la pretul de 3.700 lei/actiune. Pachetele vandute ieri apartin probabil acestui investitor.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti s-au prabusit cu 7,5%, ajungand la 4.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Imapct a fost mult mai mare fata de o zi obitnuita de tranzactionare. Actionarii societatii au aprobat luni majoratrea capitalului social cu 49 miliarde de lei, prin emiterea de noi actiuni care urmeaza sa fie oferite spre subscriere actionarilor existenti la pretul de 2.523 lei/actiune. "Acum, cand majorarea de capital devenit o certitudine, unii dintre investitori prefera sa vanda actiunile la 4.300 lei/actiune, pentru a subscrie in cadrul majorarii de capital la 2.523 lei/actiune," a comantat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Dupa un inceput de sedinta in crestere, societatile de investiti financiare au mai pierdut pana la final, in medie un procent fata de preturile de luni. Indicele SIF, BET-FI a coborat ieri pana la 5.620,3 puncte.
SIF Moldova a consemnat cea mai mare scadere, ajungand la inchidere la 2.150 lei/actiune, pret cu 2,3% mai mic fata de cotatia de referinta. Doua dintre societatile de investitii finaciare au ramas la preturile din ziua anterioara, in timp ce SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au pierdut 50 de lei, ajungand la 2.850, respectiv 2.550 lei/actiune.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a continuat si ieri tendinta usor ascendenta. Titlurile Petrom au urcat pana la 1.240 lei/actiune, care a fost si cotatia de inchidere, in crestere cu 0,8% fata de ziua precedenta. Tranzactiile cu actiunile societatii au totalizat ieri 2,8 miliarde de lei.
Alro Slatina, singurul producator de aluminiu primar din Romania si-a continat evolutia oscilanta. Ieri pretul a fluctuat intre 14.500 si 15.200 lei/actiune, iar ultima cotatie, 14.600 lei/actiune a fost cu aproape 5% mai mic fata de ziua anterioara.
Actiunile fabricantului de medicamente Sicomed Bucuresti s-au numarat printre putinele titluri care au crescut fata de luni. Tranzactiile cu actiuni Sicomed au totralizat 71 milioane de lei, iar pretul a urcat cu 2,3% pana la 2.250 lei/actiune, care a fost si pretul ultimei tranzactii. Actiunile Antibiotice Iasi au pierdut insa 2,4% fata de ziua anterioara, ajungand la inchidere la 2.000 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate titluri de pe piata RASDAQ au insumat ieri transferuri de doar 290 milioane de lei. Acestea au fost actiunile producatoruli de obiecte de sticla Stirom Bucuresti. Pretul a urcat pe parcursul zilei pana la 39.500 lei/actiune, iar cotatia medie a fost cu 1% mai mare fata de valoarea din ziua anterioara.
Actiunile Stirom sunt listate la caregoria de baza a pietei RASDAQ. Societatea are un capital social in valoare de 171 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Pretul actiunilor companiei de asigurari ARDAF Cluj a atins ieri minimul de la listarea pe piata RASAQ. Cotatiile au oscilat intre 750 si 760 lei/actiune. Societatea are un capital social de 175 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei si este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender din Timisoara, care detine doua treimi din actiuni.
Pretul actiunilor Santierului Damen Galati au urcat ieri la 122.500 lei/actiune, maximul ultimelor 12 luni de tranzactionare. Cresterea fata de ziua anterioara a pretului actiunilor a fost de 25%.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au insumat ieri tranzactii in valoare de 285 milioane de lei. Pretul la care s-au realizat operatiunile a oscilat intre 305.000 si 315.000 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 0,4% fata de valoarea din ziua anterioara.
Toate cele zece tranzactii cu actiunile companiei Rompetrol SA (Rafinaria Vega) s-au realizat la pretul de 450 lei/actiune, pret identic cu cotatia de referinta. La fel s-a intamplat si cu actiunile operatorului portuar Socep Constanta, care au insumat tranzactii in valoare de 232 milioane de lei. Toate cele sapte transferuri s-au realizat la un pret identic cu cel de luni: 2.800 lei/actiune.
Actiunile producatorului de pompe si compresoare Aversa Bucuresti, tranzactionata la categoria a II-a a pietei RASDAQ au coborat ieri pana la 8.800 lei/actiune. In a doua jumatate a lunii ianuarie, pretul actiunilor Aversa urcase pana la 12.000 lei/actiune. Indicele RAQ-II, care sintetizeaza evolutia actiunilor de la categoria a II-a a pietei RASDAQ a coborat ieri sub 1.200 de puncte. Valoarea indicelui la finalul sedintei de ieri, de 1.199,5 puncte a fost cu un procent mai mica fata de valoarea din ziua anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO