Burse - Fonduri mutuale

Azi e AGA la FP. Miza sunt dividendele de 100 milioane de euro

Azi e AGA la FP. Miza sunt dividendele de 100 milioane de euro

Autor: Roxana Pricop

27.04.2011, 11:55 81

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţiastăzi, începând cu ora 12.00, la Adunarea Generală. Pe ordinea dezi se află propunerea venită din partea Ministerului Finanţelor,acţionar cu 36% din capitalul FP, de dublare a valorii dividendelorpână la un cuantum total de 432 mil. lei (brut), reprezentând 94%din profitul net pe 2010. Dacă această propunere va fi aprobată,acţionari ar putea primi un dividend brut de 0,03141 lei pentrufiecare acţiune FP.

Pe ordinea de zi se mai află şialegerea unui nou membru în Consiliul Reprezentanţilor, organismulde supraveghere a administratorului FP, în urma demisiei lui CorinTrandafir. Pe lista de candidaţi s-au înscris Doru-Petru Dudaş,director general în cadrul Mi­nisterului de Finanţe, Simion DorinRusu, consilier personal al ministrului economiei, avocatulFlorentin Timoianu este propus pentru un loc în ComitetulReprezentanţilor de Georgia Palade Van Dussen, unul dintremoştenitorii lui Malaxa. Dumitru Beze, preşedintele Aso­cia­ţieiInvestitorilor de pe Piaţa de Ca­pital (AIPC), can­di­dează în numepro­priu.

Pe listă se mai află EugenBredean, director adjunct în cadrul Electrica SA, şi Panca Daniel,casier la firma Gimiad Impex SRL din Focşani, ambii candi­dând înnume propriu.

Un alt loc în Comitet s-ar puteaelibera dacă ac­ţionarii FP aprobă propunerea de de­mitere aMonicăi Maurer, consiliera fostului ministru al economiei AdrieanVideanu, care a fost susţinută în funcţie de MinisterulFinanţelor.

Fondul Proprietatea, cu active de16,45 miliarde de lei şi peste 80 de companii în portofoliu, esteadministrat de firma americană Franklin Templeton.

Statul român, prin intermediulMinisterului Finanţelor, este cel mai mare acţionar al FonduluiProprietatea, cu o participaţie de 36,79% din capital. Fondurilestrăine de investiţii controlează 20,4% din Fond. Foştiiproprietari deposedaţi de regimul comunist alături de investitoriiromâni de la Bursă deţin peste 35% din FP. Restul de aproape 6% dincapital este deţinut de fonduri româneşti de investiţii şi deSIF-uri.

Acţiunile FP sunt suspendate azide la tranzacţionare. În şedinţa de ieri, acţiunile FP auînregistrat o scădere de 0,17% până la un preţ de 0,579 lei/titlu.Capitalizare bursieră a FP era de 7,977 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO