Burse - Fonduri mutuale

Avocaţii Rompetrol susţin că sechestrul de la Petromidia este ilegal, dar ANAF spune că protejează interesele statului

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Petrescu

13.09.2010, 23:20 43

Problema datoriilor de peste 570 de milioane de euro pe careRompetrol Rafinare, compania care deţine rafinăria Petromidia, leare de rambursat până la sfârşitul acestei luni încinge părţileimplicate în proces: pe de o parte, statul ameninţă cu executareasilită, pe de altă parte, avocaţii Rompetrol se pregătesc pentrusesizarea curţilor de arbitraj internaţional.

Escaladarea acestui conflict a avut loc la sfârşitul săptămâniitrecute, când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ainstituit sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţiiale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor înfilialele companiei.

Mişcarea ANAF este justificată de reprezentanţii instituţiei prinfaptul că la începutul acestei luni, consiliul de administraţie alRompetrol Rafinare a lansat o propunere potrivit căreia firma şi-arputea ipoteca toate activele în favoarea acţionarului majoritar,grupul Rompetrol, controlat acum de kazahii de la KazMunaiGaz,pentru a garanta credite de 900 de milioane de dolari luate de laaceasta.

În acest context, statul riscă să nu mai rămână cu nimic dacăRompetrol Rafinare nu-şi va plăti datoriile faţă de acţionarulmajoritar, kazahii având dreptul să ceară executareagaranţiilor.

"Nu ne-a solicitat nimeni să instituim acest sechestru. Ne-am bazatpe articolul 129 din Codul de procedură fiscală. Există unconvocator al AGA la Rompetrol Rafinare în care se propune gajareaactivelor în favoarea acţionarului majoritar. Având în vederepericolul înstrăinării acestor active, am decis instituireasechestrului", a explicat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Maimult, oficialii instituţiei susţin că odată ce Rompetrol Rafinare afăcut deja o primă plată de 54 de milioane de euro în contuldatoriilor, înseamnă că firma şi-a arătat disponibilitatea de aplăti întreaga datorie până la termenul limită, 30 septembrie 2010,fiind astfel exclusă o plată parţială.

"Ministerul (de Finanţe - n.r.) a comunicat societăţii faptul căodată manifestată opţiunea de răscumpărare înainte de scadenţă,aceasta nu poate fi decât integrală, conform prevederilorconvenţiei mai sus referite (convenţia de emisiune din data de05.12.2003 - n.r.)", mai spune ANAF.

Avocaţii Rompetrol însă au o altă părere şi spun că dacă statul vacontinua seria actelor ostile orientate împotriva companiei, nueste exclus ca apărarea să meargă la curţile de arbitrajinternaţional.

Pentru apărarea Rompetrol lucrează cele mai puternice case deavocatură locale, respectiv Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Muşat& Asociaţii şi NNDKP (Nestor Nestor Diculescu KingstonPetersen).

"Măsura asigurătorie a sechestrului este nelegală din perspectivacelui care a iniţiat-o, ANAF, este nejustificată din perspectivaraportului de drept aflat în derulare", spun într-o declaraţiecomună avocaţii din partea Ţuca şi Nestor.

Ana Diculescu-Şova, partener senior în cadrul NNDKP şi unul dintrecei mai respectaţi avocaţi pledanţi din ţară, cataloghează măsurasechestrului luată de ANAF ca fiind un exces de autoritate.

"Fără să credem că statul român nu realizează situaţia pe care ocreează în relaţia comercială cu Rompetrol putem crede că aacţionat din exces de autoritate, deşi suntem egali în contract şiîn faţa legii şi nu cedăm acestui fel de presiuni. Din incoerenţastrategiei prin lipsa unor variante rezonabile de acţionare încondiţii economice schimbate drastic faţă de momentulangajamentelor reciproce (anul 2003, când a fost încheiatăconvenţia de emisiuni şi s-a emis OUG 118/2003). Din tendinţa dea-şi face singuri dreptate, deşi avem convingerea că ne aflămîntr-un stat de drept", explică Şova posibilele raţiuni care austat la baza sechestrului pus asupra Rompetrol Rafinare.

NNDKP lucrează la strategia de apărare a Rompetrol alături de ŢucaZbârcea & Asociaţii şi Muşat.

Primii paşi făcuţi de Rompetrol Rafinare ca urmare a sechestruluiau fost: contestarea calităţii ANAF de a acţiona ca reprezentant alstatului câtă vreme creanţa este una comercială şi nu bugetară,solicitarea constatării nulităţii absolute a deciziei ANAF şireiterarea faptului că firma îşi îndeplineşte obligaţiile asumateprin ordonanţa de urgenţă privind datoriile Rompetrol emisă în 2003şi că va efectua conversia obligaţiunilor în acţiuni până lascadenţă.

"Pentru ipoteza în care va continua seria actelor ostile alediferitelor instituţii ale statului român, din ce în ce maimanifest coordonate împotriva RRC, analizăm cu toată seriozitatea,împreună cu clientul nostru, posibilitatea sesizării curţilor dearbitraj internaţional în baza tratatului de protejare ainvestiţiilor încheiat între România şi Olanda şi/sau Kazahstanpentru orice prejudicii pe care le suportă grupul Rompetrol", spuneŞtefan Damian, deputy managing partner al Ţuca Zbârcea &Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO