Burse - Fonduri mutuale

Averea de pe Bursa a lui Stefan Vuza a urcat de cinci ori anul acesta, la 67 mil. euro

Averea de pe Bursa a lui Stefan Vuza a urcat de cinci ori anul acesta, la 67 mil. euro

Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR)

18.10.2009, 23:30 1402

Omul de afaceri Stefan Vuza a castigat anul acesta circa 54 mil.euro (234 mil. lei) din aprecierea actiunilor pe care le detine lasase companii de pe Bursa, toate facand parte din grupul ServiciileComerciale Romane (SCR), pe care-l controleaza.

Vuza, unul dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei, detineprin intermediul firmei A2 Impex din Ploiesti circa 84,12% dinactiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzesti (CHOB), caredesi a trecut pe pierdere la jumatatea acestui an, valoareacompaniei a urcat in 2009 pe Bursa de peste 10 ori, ajungand la65,5 mil. euro (280,6 mil. lei). Spre comparatie, principalulindice al Bursei, BET, a avansat cu 55% in acest an. Apreciereatitlurilor s-a facut insa pe fondul unor tranzactii reduse.

Combinatul chimic si-a redus cu peste 50% afacerile in primelesase luni, la 10,5 mil. euro (44 mil. lei) si a trecut pe pierdere,cu 2,8 mil. euro (12,2 mil. lei). O alta companie controlata deStefan Vuza care a inregistrat o crestere semnificativa anul acestaeste Uzuc Ploiesti (UZC), specializata in productia de utilajetehnologice, pe care omul de afaceri vrea sa o delisteze de peBursa. Uzuc este cotata in prezent la categoria nelistate a Burseide Valori Bucuresti, iar actiunile acesteia au consemnat un avansde 2,3 ori de la finele anului trecut, valoarea companiei ajungandla 5,6 mil. euro (24,2 mil. lei).

De altfel, aprecierea actiunilor Uzuc a venit pe fondul stirilorprivind delistarea, in conditiile in care pretul oferitminoritarilor era cu mult superior celui din piata.

Omul de afaceri ofera in cadrul ofertei de delistare a Uzuc unpret de 6,46 lei/actiune, cu 26% peste ultimul pret la care acestetitluri s-au tranzactionat pe Bursa, si de peste trei ori mairidicat decat cotatia din piata din urma cu o luna de zile.

Actionarul majoritar, firma A1 Impex din Cluj-Napoca, va plati1,2 mil. euro (aproape 5 mil. lei) pentru pachetul de 16,28% dincapitalul social aflat in posesia minoritarilor Uzuc. Firma ainregistrat in primul semestru un profit net de 8,1 mil. lei (1,9mil. euro), in crestere cu 92% fata de aceeasi perioada din 2008 sivenituri mai mari cu 32%, de 9,4 mil. euro (40 mil. lei).

Stefan Vuza mai detine pe piata RASDAQ si firma Sinterom tot dinCluj (SIRM), care produce echipamente de aprindere si pornire amotoarelor, ale carei titluri au avansat de peste doua ori de lainceputul acestui an, capitalizarea firmei ajungand la 3 mil. euro(13 mil. lei).

Averea lui Vuza de pe Bursa a fost urcata anul acesta si deaprecierile titlurilor producatorului de textile Iasitex (IASX),care este unul dintre principalii jucatori locali pe profil,valoarea companiei avansand cu 71,3% in acest an, la 3,6 mil. euro(15,3 mil. lei). Actiunile fabricii de celuloza si hartie Somes Dej(SMS), controlata de omul de afaceri, au urcat anul acesta cu 69%,iar titlurile unei alte companii listate din proprietatea lui Vuza,Contactoare Buzau (CONQ), au castigat 33% in aceeasi perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO