Burse - Fonduri mutuale

Avas scoate din nou la vanzare Avioane Craiova luna viitoare

Avas scoate din nou la vanzare Avioane Craiova luna viitoare

Click pentru imaginea marita

30.09.2008, 18:01 32

Societatea Avioane Craiova va fi scoasa din nou la privatizare pana pe 20 octombrie dupa ce negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si compania ceha Aero Vodochody au esuat.

"AVAS a solicitat evaluatorului desemnat sa actualizeze, in regim de urgenta, Raportul de evaluare a patrimoniului companiei, astfel incat lansarea in piata a noii oferte de privatizare sa se realizeze pana in data de 20 octombrie", au anuntat ieri reprezentantii institutiei.
Anuntul vine la numai o zi dupa ce Autoritatea a comunicat faptul ca discutiile cu compania ceha nu s-au finalizat cu semnarea unui contract de vanzare cumparare pentru pachetul de 80,9778% din actiunile Avioane Craiova pentru ca, pe parcursul negocierilor, investitorul a emis pretentii privind inserarea unor clauze contractuale "care au excedat cadrul legal existent".
Oficialii Aero Vodochody s-au declarat surprinsi de decizia AVAS si spun ca ar fi fost interesati de prelungirea termenului de valabilitate al ofertei de vanzare, care ar fi reprezentat una dintre posibilitatile pe care Autoritatea ar fi putut sa o ia in consideratie. "Am vrut sa continuam negocierile", a declarat ieri Igor Hulak, presedintele Aero Vodochody.
Reprezentantii investitorului ceh sustin ca AVAS a mentionat o serie de informatii gresite si a acuzat Aero Vodochody de incalcarea principiilor democratiei si ale economiei de piata, aspecte despre care reprezentantii Aero nu au fost informati sau avertizati de catre AVAS in timpul negocierilor.
"Aero declara cu fermitate ca in timpul negocierilor nu a cerut niciodata nimic care sa fie in contradictie cu legile in exercitiu sau cu procedurile licitatiei. Asa cum au confirmat si onorabilii consilieri juridici romani care au asistat compania in timpul negocierilor, propunerile Aero Vodochody au fost intotdeauna in conformitate cu prevederile legii privatizarii in Romania si cu practica standard internationala in domeniul tranzactiilor privind achizitiile. Cererile legitime ale companiei nu pot fi considerate sub nici o forma o incalcare a vreunei norme democratice a tarii sau a economiei de piata", sustin oficialii investitorului.
Cehii se afla pe lista pentru preluarea IAR Ghimbav alaturi de Marcovici Capital Ltd (Israel), cele doua companii find singurele care au depus oferte.
"Aero Vodochody este de asemenea interesata de licitatia pentru IAR Ghimbav si crede cu tarie ca rezultatele negocierilor pentru Avioane Craiova nu vor influenta participarea la o alta licitatie in Romania si ca oferta Aero va fi evaluata la adevarata valoare alaturi de ofertele celorlalte companii", au mai spus reprezentantii investitorului ceh.
Ieri, titlurile Avioane Craiova au pierdut peste 10% pe Bursa RASDAQ, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 8,4 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO