Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la LLI au platit 17 mil. euro pentru inca 30% din Titan

Austriecii de la LLI au platit 17 mil. euro pentru inca 30% din Titan
07.12.2008, 19:10 98

Grupul austriac LLI Euromills, actionarul majoritar al producatorului de morarit si panificatie Titan Bucuresti (MPN), a achizitionat vineri participatia de 30%, detinuta de grupul grec Loulis in cadrul companiei, platind 64,5 mil. lei (16,8 mil. euro), potrivit unor surse din piata.

Pretul platit de austrieci, de 0,535 lei/actiune, este cu 23% mai mare decat cel pe care acestia l-au oferit in iulie 2007, cand au preluat pachetul majoritar de 60% din actiunile Titan de la Loulis. La acest pret, compania este evaluata la 60 mil. euro, fata de 54 mil. euro in momentul tranzactiei din 2007.
In urma acestei tranzactii, LLI Euromills si-a majorat participatia in cadrul Titan la 97,5% si poate incepe demersurile pentru delistarea companiei. Transferul s-a realizat pe piata Deal la un pret cu 11,4% peste cel de inchidere din sedinta precedenta. In piata, actiunile au pierdut vineri 4,1%, inchizand la nivelul de 4,6 lei/actiune. Tranzactia a fost precedata de o perioada de circa trei saptamani in care cursul actiunilor Titan pe Bursa a inregistrat aproape o dublare, de la un minim de 0,25 lei/actiune la jumatatea lunii noiembrie la 0,48 lei/actiune in sedinta de joi. Potrivit reglementarilor actuale, tranzactiile pe piata Deal nu se pot realiza la un pret care sa iasa din limita de variatie de 15%, in plus sau in minus, fata de ultimul pret din sedinta precedenta.
LLI a mai cumparat joi un pachet de 244.700 de actiuni Titan la un pret mediu de 0,4749 lei/actiune, tranzactiile derulandu-se prin intermediul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Grupul austriac a intrat in actionariatul Titan in iulie 2007, cand a cumparat 60% din companie de la Loulis pentru circa 34 mil. euro. Ulterior, LLI si-a majorat participatia la 68%, in urma unei oferte publice de preluare si a unor achizitii realizate pe Bursa.
Primul pas pe care austriecii l-au realizat dupa ce au devenit actionari majoritari ai celui de-al treilea jucator al pietei locale de morarit si panificatie a fost de a schimba numele companiei din Loulis Romania in Titan.
Obiectivele pe care austriecii le-au trasat pentru Titan imediat dupa achizitie au vizat atat cresterea profitului in 2008 la 5 mil. euro, cat si o dublare a vanzarilor in volum. De asemenea, anul acesta, investitiile Titan in modernizarea capacitatilor de productie au crescut cu 500.000 de euro fata de anul precedent, la 2 mil. euro, in timp ce bugetul de marketing al companiei aproape s-a triplat fata de 2007, tot la 2 mil. euro. Cea mai recenta decizie a noilor actionari a fost de a externaliza, in luna septembrie a acestui an, productia brandurilor de paste fainoase Titan si Riva catre un alt producator local, motivand ca aceasta activitate realiza sub 5% din afaceri. 
In urma acestor restructurari, Titan a finalizat prima jumatate a anului cu afaceri de 154,5 mil. lei (circa 43 mil. euro), in crestere cu peste 50% in lei si peste 40% in euro fata de aceeasi perioada din 2007. Pentru sfarsitul acestui an, reprezentantii Titan estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri intre 76 si 80 mil. euro si un profit similar cu cel din anul 2007, de peste 3 mil. euro, dar sub obiectivul stabilit la inceputul anului.
Principalii competitori ai Titan in piata locala de morarit si panificatie, estimata la peste 1,5 mld. euro, sunt producatorii locali Boromir, Vel Pitar, Dobrogea si Pambac.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO