Burse - Fonduri mutuale

Austriecii au pus ochii pe bursa de energie şi îşi oferă sprijinul fie pentru privatizarea OPCOM, fie pentru un nou operator

Austriecii au pus ochii pe bursa de energie şi îşi oferă sprijinul fie pentru privatizarea OPCOM, fie pentru un nou operator

Ambasadorului Austriei la Bucureşti Michael Schwarzinger (stânga) şi preşedintele EXAA (bursa de energie din Austria) Hansjorg Tengg (dreapta) au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Autor: Roxana Pricop

10.05.2011, 23:55 761

România are nevoie de o bursă independentă de energie şi deliberalizarea preţului la energie pentru că investitorii străini nuvor investi în sectoare controlate politic, aşa cum este sectorulenergetic, a fost mesajul transmis de Michael Schwarzinger,ambasadorul Austriei la Bucureşti, la deschiderea şedinţei detranzacţionare a Bursei.

Asta nu i-a împiedicat însă pe marii investitori străini, precumCEZ, Enel, E.ON, Iberdrola sau chiar OMV, să investească miliardede euro, în ultimii zece ani, în sectorul energetic din România (îneoliene, centrale pe gaz sau distribuţie de energie).
Mesajul transmis ieri de Michael Schwarzinger, ambasadorul Austrieila Bucureşti, are loc în contextul în care OMV Petrom, cea mai marecompanie de petrol din România la care statul austriac esteacţionar indirect prin intermediul OMV, este un susţinător alliberalizării preţului la energie.
În ultima perioadă a devenit aproape o modă ca ambasadorii statelorcu investiţii mari în România să critice public modul defuncţionare a sistemului energetic şi ineficienţa companiilorenergetice de stat, pe fondul presiunilor FMI privind privatizareaacestor companii.
De altfel, Schwarzinger a folosit în discursul său citate dindiscursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein care a cerut deasemenea liberalizarea preţului energiei electrice în România şiprivatizarea prin Bursă a companiilor energetice, în urmă cu circao lună, tot la deschiderea şedinţei BVB.
"Investiţiile străine în România s-au oprit, iar România trebuie săiasă din această stagnare. O recomandare cheie pentru România esteînfiinţarea unei burse de energie pentru a atrage investitoriistrăini. Important este cine anume controlează bursa de energiepentru ca participanţilor la piaţă să le fie asigurat un tratamentegal. Cine ar vrea să investească într-un sector care estedeterminat politic", a declarat Michael Schwarzinger.
În România există o singură piaţă de energie electrică,administrată de OPCOM - o filială a companiei Transelectrica,controlată de stat. Aceasta este o piaţă primară (spot), undecumpărătorii plătesc pentru a primi energie. "Percepţia pe care oam este că OPCOM nu funcţionează ca o bursă independentă de energieşi că preţul la energie nu se formează pe baza mecanismelor pieţei.De aceea credem că este util şi chiar necesar ca România să aibă obursă independentă de energie care să fie formată fie prinprivatizarea OPCOM, fie prin crearea de la zero a unui nou operatordeţinut de investitori privaţi. Bursa de energie din Austria arputea fi acţionar la acest nou operator şi să furnizeze platformade tranzacţionare", a spus Hans Jorg Tengg, preşedintele alConsiliului de Supraveghere al Bursei austriece de energie EXAA.
Cu toate astea, între bursa de energie din Austria şi OPCOM nuexistă diferenţe foarte mari. Ieri tranzacţiile cu energie pe piaţaspot (cu livrare în ziua următoare) se realizau la preţul mediu de64,56 euro/MWh, cantitatea tranzacţionată fiind de circa 16.300MWh. Pe OPCOM preţul spot era de 258 lei (62,88 euro), iarcantitatea era de 13.700 MWh.
"Consider că OPCOM funcţionează ca o platforma neutră detranzacţionare a energiei electrice, iar faptul că statul romaneste acţionar al
OPCOM nu are nicio legătură cu cât de independentă este OPCOM. Obursă de energie poate fi deţinută de investitori privaţi, dar astanu în­seam­nă că este independentă", consideră Ionuţ Purică, expertîn energie şi mediu în cadrul Academiei Române. El este de părerecă prezenţa controlului statului în anumite segmente ale sectoruluienergetic a împiedicat apariţia pe piaţa gazelor a unei situaţiisimiliare cu cea a creşterii preţului la benzină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO