Burse - Fonduri mutuale

Care au fost cei mai mari brokeri de la Bursă în 2020, anul pandemiei: BT Capital Partners (7,5 mld. lei), Swiss Capital (7,06 mld. lei), BCR (4,7 mld. lei). Podiumul a intermediat mai mult de jumătate din tranzacţiile totale

ANALIZĂ

♦ Gradul de concentrare la vârf a crescut de la an la an, cu 3,5% la nivelul primilor zece şi cu 1% la nivelul primilor trei ♦ Titlurile de stat Fidelis, ofertele publice, promovarea bursei româneşti şi volatilitatea au crescut lichiditatea şi implicit gradul de intermediere.

Cei mai mari 10 brokeri de la bursa românească au interme­diat în 2020 tranzacţii cumulate de 34,5 miliarde de lei, în creştere cu 60,1% faţă de anul 2019, asigurându-şi astfel o cotă de piaţă cumulată de 92%, potrivit calculelor reali­zate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Spre comparaţie, în 2019 primii 10 brokeri de la Bursă aveau intermedieri de 21,5 mld. lei, respectiv 88,5% din totalul tranzacţiilor intermediate, ceea ce înseamnă că gradul de concentrare la vârf a crescut cu 3,5% de la an la an, arată calculele realizate de ZF.

Valoarea record a tranzacţiilor de la bursa de la Bucureşti de 18,2 mld. lei (3,77 mld. euro) din 2020, la care au contribuit ofertele publice, emisiunile de titluri de stat Fidelis prin care Ministerul de Finanţe a atras aproxi­mativ 4,2 mld. lei (1 mld. euro) de la populaţie, cât şi volatilitatea creată de pandemie, a dus implicit la creşterea gradului de intermediere în 2020.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.