Burse - Fonduri mutuale

Atenţie: Cele mai mari bule din pieţele financiare sunt bitcoin şi acţiunile companiilor de tehnologie din SUA

Atenţie: Cele mai mari bule din pieţele financiare sunt...

Autor: Alex Ciutacu

19.01.2021, 16:31 3786

Investitorii se tem din ce în ce mai mult de formarea unor bule în pieţele financiare globale, iar cele mai temute active în acest sens sunt bitcoin şi acţiunile companiilor de tehnologie din SUA, conform a două sondaje realizate printre investitori, citate de Reuters.

Aşa-numitele bule se formează când un activ sau o clasă de active sunt supraevaluate. Istoric, cele mai mari bule recente

Circa 90% dintre investitorii chestionaţi pentru sondajul lunar al Deutsche Bank consideră că bulele existente sunt pe cale să se spargă. Cea mai extremă bulă ar fi bitcoin, întrucât jumătate dintre respondenţi i-au acordat nota 10 pe o scară „a bulelor” de la 1 la 10.

Când au fost întrebaţi despre evoluţia unor active precum bitcoin şi acţiunile Tesla – considerate drept reprezentative în discuţia despre bula companiilor de tehnologie din SUA – pentru următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor au fost de părere că acestea au mai multe şanse ca preţul lor să se înjumătăţească decât să se dubleze.

Un sondaj similar realizat de Bank of America a arătat că investitorii au înlocuit goana după acţiunile companiilor de tehnologie cu una după bitcoin, acţiunile tech din SUA fiind depăşite ca interes pentru prima dată din octombrie 2019.

Investitorii chestionaţi de banca de investiţii în ianuarie au declarat că poziţiile pe termen lung înregistrate la tranzacţionarea celei mai cunoscute criptomonede au atins un nivel fără precedent, întrucât mai mulţi investitori de retail alături de investitori instituţionali au intrat în piaţă.

Sondajul Bank of America nu înseamnă neapărat că mai mulţi manageri de fonduri deţin bitcoin, însă informaţiile care au ieşit la iveală arată un interes din ce în ce mai mare faţă de moneda digitală care a crescut cu peste 700% din martie 2020 până în ianuarie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO