Burse - Fonduri mutuale

Astra scoate la vanzare pachetul de 8% detinut la Asirom

13.09.2007, 18:13 32

Rafinaria Astra Ploiesti (ASP) va scoate la vanzare actiunile detinute in portofoliu pentru a-si plati datoriile acumulate.
Astra, care detine, conform ultimelor informatii disponibile, un pachet de peste 8% din actiunile companiei de asigurari Asirom Bucuresti, are productia oprita din 2004 din cauza dificultatilor in aprovizionare cu materii prime de la Petrom. Astra si Petrom se afla in litigiu.
Hotararea de vanzare a actiunilor a fost luata de actionarii Astra la inceputul saptamanii.
Pachetul de 8% din Asirom valoreaza circa 14 milioane de euro pe piata RASDAQ a Bursei de Valori la ultimul pret de tranzactionare de ieri. Asirom are o capitalizare bursiera de 172 de milioane de euro. Rafinaria Astra a mai renuntat la un pachet de circa 9% la inceputul anului trecut prin tranzactii derulate pe piata RASDAQ, dupa acele tranzactii nefiind raportat niciun nou actionar semnificativ.
Reprezentantii Rafinariei Astra nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta decizia de vanzare a actiunilor din portofoliu.
Asirom se afla de mai multe luni intr-un proces de schimbare a actionariatului si a managementului. Vienna Insurance (Austria), cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, a cumparat in luna iulie a acestui an peste 30% din Asirom de la compania Interagro detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae. In urma tranzactiei, Interagro a mai ramas cu circa 20% din Asirom. Alte 25% din Asirom sunt controlate de trei societati inregistrate in Cipru, care au cumparat pachetele de actiuni de la fondurile de investitii Broadhurst si QVT.
De altfel, si Rafinaria Astra este detinuta de o societate inregistrata intr-un paradis fiscal - Kreyton inregistrata in Insulele Virgine, care detine un pachet de 47%. O alta societate inregistrata in Cipru - Kalatse Investments - detine 21%, pachet cumparat de la Broadhurst.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO