Burse - Fonduri mutuale

Asteptarea se prelungeste la Bucuresti, se apropie IPO-ul

01.11.2007, 21:09 20

Bursa continua sa inregistreze variatii sensibile ale indicilor principali, pe fondul unei lichiditati care ramane departe de valorile inregistrate in vara, cea mai efervescenta din ultimii ani.
De la maximele atinse la sfarsitul lunii iulie, indicii au inregistrat corectii puternice si reveniri rapide, insa ieri se aflau inca cu mult sub pragurile de sus. BET se afla cu aproape 8% sub nivelul maxim istoric, iar BET-FI ramane cu apropae 15% sub recordul de 95.000 de puncte atins in vara.
"Piata de la Bucuresti a avut o cadere de 20-25% fata de nivelul maxim atins de indici in vara. Exista insa oportunitati in continuare de intrare, dar acestea trebuie analizate", spune Daniel Pocorea, director general adjunct al BRD Securities.
BET a urcat timid cu 0,4%, iar lichiditatea la nivelul pietei de actiuni a fost de 17 milioane de euro. Societatile de investitii financiare au inchis in medie aproximativ la acelasi nivel ca si marti.
BET-FI, indicele celor cinci societati, este acum la circa 80.000 de puncte, cu 15.000 sub maximul din vara.
"Exista oportunitati mai vechi, cum sunt societatile de investitii financiare, care au fost oportunitati si in anii trecuti, dar exista si oportunitati noi, cum este oferta publica de la Transgaz", spune Daniel Pocorea.
Oferta, programata sa debuteze pe piata in doua-trei saptamani, ramane in centrul atentiei si este considerata de brokeri principalul motiv pentru care investitorii romani ezita sa intre pe alti emitenti in aceasta perioada. IPO-ul va avea o valoare de 63,5 milioane de euro, dar piata se asteapta la o suprasubscriere "consistenta", cel putin la nivelul ofertei Transgaz. Actiunile disponibile vor fi impartite intre investitorii mici, de retail, care vor lua 40% din titluri, si institutionali care vor putea subscrie 60% din actiuni.
"Oferta Transgaz este un element de noutate in piata autohtona, dat fiind numarul redus de companii noi pe Bursa. Pentru ca are drept model Transelectrica si Alumil, si aceasta oferta va avea succes. Peste tot in lume companiile de utilitati sunt cautate de investitori", este de parere directorul general adjunct al BRD Securities.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 0,28%, pe fondul unui rulaj de circa 0,88 milioane de euro (2,94 milioane de lei), printre primele zece din piata. Societatea de investitii financiare a raportat pentru primele noua luni un profit net de circa 24 mil. euro (78,87 mil. lei), in scadere cu 13,7% comparativ cu rezultatul consemnat in perioada similara a anului trecut, iar veniturile societatii s-au redus cu 10,7%, la 106 mil. lei. BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a SIF-urilor, a pierdut ieri 65,28 puncte, stabilindu-se la un nivel de 80.216,19 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat ieri la pretul de 3,57 lei/actiune.

Actiunile Electroputere (EPT) au inchis sedinta de ieri la acelasi nivel din ziua precedenta, dupa ce au atins un nivel maxim de tranzactionare de 1,27 lei/actiune. Producatorul de locomotive electrice, care va fi preluat de compania saudita Al Arrab, a inregistrat in primele noua luni ale anului pierderi de 9,16 mil. euro (30,7 mil. lei), la fel ca si in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 12%, la 28,5 mil. euro (95,7 mil. lei). Oferta Al Arrab s-a ridicat la 120 mil. euro, pret care cuprinde plata actiunilor, preluarea datoriilor, care la sfarsitul lunii septembrie se ridicau la 209 mil. lei, investitii si capital de lucru.

Actiunile Socep Constanta (SOCP) au crescut ieri cu 4,53%. Operatorul portuar a inregistrat in primele noua luni venituri de 9,6 mil. euro (31,9 mil. lei), in scadere cu 2,7%, in timp ce profitul a coborat cu 12,3%, la 1,98 mil. lei. Cheltuielile operatorului portuar s-au diminuat in intervalul ianuarie-septembrie cu 2,1%, la 8,9 mil. euro (29,58 mil. lei). Compania a realizat in trimestrul trei al acestui an un castig net de 0,56 mili. euro (1,8 mil. lei), cu 24% mai mic comparativ cu profitul realizat in perioada similara a anului trecut. Afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu circa 30%, ajungand la 3,7 mil. euro (12,2 mil. lei).

Titlurile Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut ieri 4,39%. Compania a inregistrat in primele noua luni un profit brut de 1,5 mil. euro (5 mil. lei), cu 22% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara a anului trecut. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 70%, ajungand la 9,4 mil. euro (31 mil. lei). In trimestrul al treilea, compania si-a majorat substantial afacerile, acestea urcand de peste trei ori si jumatate fata de perioada iulie-septembrie a anului trecut, pana la 3,5 mil. euro (11,5 mil. lei). Profitul brut al Armax s-a ridicat in aceeasi perioada la circa 193.000 de euro (0,62 mil. lei), de peste cinci ori mai mic comparativ cu trimestrul al treilea din 2006.

Actiunile Simcor Oradea (SIOR) au sarit ieri cu 7,78%, pe fondul unui rulaj de circa 203.000 de euro (0,68 mil. lei). Cresterea de ieri este cea mai mare din ultima luna, dupa cea de 8% din 18 septembrie, atunci cand au fost tranzactionate actiuni in valoare de 1,36 mil. euro (4,56 mil. lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe piata RASDAQ, a pierdut ieri 1,02%, fiind astfel a sasea sedinta in care indicele inregistreaza scaderi. RASDAQ-C s-a stabilit la finele sedintei de ieri la un nivel de 4.924,04, atingand cel mai scazut punct din ultimele luni. Ultima tranzactie cu titlurile Simcor s-a perfectat ieri la un pret de 18 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO