Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Investitorilor pe piaţa de capital: ASF să investigheze Prebet Aiud pentru concentrarea acţionarilor

Asociaţia Investitorilor pe piaţa de capital: ASF să...

Autor: Cristina Bellu

09.02.2021, 13:50 962

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să investigheze Prebet Aiud (simbol bursier PREB), producător de prefabricate din beton armat şi precomprimat. Asociaţia reclamă o concentrare a acţionariatului în cazul companiei cu 73 mil. lei capitalizare.

“Acţionarii Anodin Assets (15,69%), Acord Construct Alt (12.02%) si Ges-Green Energy Specialists (17,51%) acţionează evident concertat in legătura cu societatea. Pe baza diverselor documente disponibile in Monitorul Oficial, din înregistrări la ONRC şi din modul de derulare a litigiilor în care aceste firme sunt angajate rezultă că între cele trei societăţi şi persoanele care le controlează, administrează si reprezintă au existat în trecut si continuă sa existe numeroase legături de tipul celor care indica prezumţia de concertare, conform Legii nr. 24/2017, art. 2, 52, 2f”, susţine AIPC într-un comunicat trimis către ZF.

Potrivit reprezentanţilor AIPC, această concentrare a dus la situaţia în care, în AGOA din 29 ianuarie 2021, acţionarii concertaţi au preluat controlul consiliului de administraţie al societăţii, beneficiind şi de alte măsuri cu legalitate discutabilă cum ar fi anularea selectivă a unei părţi din voturile ce nu aveau semnătură electronică de către secretarul AGOA, fără a avea acordul preşedintelui de şedinţă.

“În aceeaşi AGOA, acţionarii în cauză au respins împreună punctul de pe ordinea de zi referitoare la acordarea unui dividend şi au votat un punct pe ordinea de zi care aprobă un plan de “investiţii” vag, fără nici o legătură cu obiectul de activitate al societăţii, care ar putea afecta resursele societăţii în dauna celorlalţi acţionari. Conform informaţiilor din presă, de la Registrul Comerţului, din Monitorul Oficial şi de pe portal.just.ro, acelaşi mod de operare al persoanelor implicate in aceasta concertare se poate constata şi în cazul altor societăţi, multe dintre ele ajunse în insolvenţă sau faliment, de exemplu Industrializarea Laptelui SA Bistriţa (INBI)  sau Casa de Investiţii Alianţa”, transmite AIPC.

Prebet Aiud are 72,6 milioane de lei capitalizare, iar de la începutul anului acţiunile sale se tranzacţionează în urcare cu 38,46%, pe fondul unui rulaj de 4,3 mil. lei. Marţi, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile PREB aveau un avans de 1,57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO