Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Investitorilor la Bursă spune că este surprinsă şi dezaprobă decizia SIF Oltenia de a nu da curs solicitării unei AGA

Asociaţia Investitorilor la Bursă spune că este...

Autor: Roxana Rosu

09.07.2019, 13:12 600

Asociaţia Investitorilor la Bursă spune că este surprinsă şi dezaprobă decizia SIF Oltenia de a nu da curs solicitării unei AGA, considerând că această măsură afectează drepturile acţionarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât şi, în general la nivelul pieţei.

"AIPC a luat act de solicitarea de convocare a adunării generale ordinare a acţionarilor SIF Olteniea formulată, la data de 11 iunie 2019, de un grup de acţionari ai acestei societăţi, precum şi de refuzul de a proceda la această convocare formulat de consiliul de administraţie al SIF Oltenia în data de 8 iulie 2019. AIPC consideră că modalitatea în care consiliului de administraţie al SIF Oltenia a înţeles să procedeze este profund eronată şi, totodată, de natură a afecta drepturile acţionarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât şi, în general la nivelul pieţei”, se arată într-un comunicat al AIPC.

SIF Oltenia (simbol bursier SIF5), emitent care în toamna anului trecut a vândut pentru 140 milioane de euro participaţia pe care o avea la BCR către austriecii de la Erste, a respins solicitarea de adunare generală a acţionarilor, înaintată de SIF Banat Crişana şi de SIF Muntenia, acţionari cu 5% din capitalul social. În cadrul acestei adunări urma să se discute inclusiv revocarea lui Tudor Ciurezu, preşedintele executiv al SIF Oltenia.

“S.I.F. Oltenia S.A. informează acţionarii şi investitorii că, în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 08.07.2019, a fost respinsă convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor solicitată prin cererea comună înregistrată la S.I.F. Oltenia S.A. sub nr. 5071/11.06.2019 formulată de către acţionarii SIF Banat Crişana S.A. şi SIF Muntenia S.A. (acţionari care deţin împreună acţiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al S.I.F. Oltenia S.A.), din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale de formă şi fond”, se arată în raportul SIF Oltenia la bursă. 

În opinia Asociaţiei Investitorilor la Bursă, atitudinea consiliului de administraţie al SIF Oltenia echivalează cu o sfidare a acţionarilor şi o manifestare a voinţei celui puternic, în deplină antiteză cu principiile care trebuie să guverneze o societate listată pe piaţa de capital, cu un număr semnificativ de acţionari. 

”AIPC speră că această atitudine nu va rămâne fără urmări şi invită Autoritatea de Supraveghere Financiară să acţioneze în consecinţă”.

Marţi la ora 12:00 acţiunile SIF Oltenia se tranzacţionau în scădere cu 1% pe un rulaj de tranzacţionare de circa 4.200 de lei, potrivit datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO