Burse - Fonduri mutuale

ASF vrea să schimbe modalitatea în care societăţile de investiţii evaluează deţinerile nelichide cu un raport de evaluare dacă marcarea la piaţă nu este relevantă

ASF vrea să schimbe modalitatea în care societăţile...

Autor: Liviu Popescu

13.08.2020, 07:30 263

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să schimbe modalitatea prin care societăţile de administrare de investiţii evaluează deţinerile în cazul unor companii listate care au o lichiditate redusă iar evaluarea la valoarea justă (IFRS 13) este nerelevantă prin marcarea la piaţă, cu un raport de evaluare.

Cu alte cuvinte, dacă societatea de administrare de investiţii optează pentru aplicarea acestei metode de evaluare, trebuie să o menţină cel puţin un an de zile pentru respectivele acţiuni considerate nelichide. Propunerea poate fi consultată pe site-ul ASF până pe 22 august şi cel mai probabil are la bază faptul că o tranzacţie de câteva sute de lei la SIFI Imobiliare a majorat activul SIF Banat Crişana cu 1,2 mld. lei pe parcursul lunii mai. Administratorul de investiţii care aplică această metodă de evaluare va menţiona în raportul anual o fundamentare a deciziei sale ce include şi o analiză a lichidităţii emitentului care nu a fost evaluat pe principiului marcării la piaţă.

„Prin excepţie de la prevederile art. 113 lit. a), în cazul societăţilor pe acţiuni admise la tranzacţionare în cadrul unei pieţe reglementate sau unui sistem multilateral de tranzacţionare cu o lichiditate considerată de S.A.I., în baza unei judecăţi de valoare prudenţiale referitoare la piaţa activă definită de Standardul internaţional de raportare financiară 13 - Evaluarea la 2/2 valoarea justă (IFRS 13), ca fiind nerelevantă pentru aplicarea metodei de evaluare prin marcare la piaţă, S.A.I. poate decide ca acţiunile societăţilor respective să fie evaluate în activul O.P.C.V.M. în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare, potrivit legii, în baza unui raport de evaluare”, menţionează ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO