Burse - Fonduri mutuale

ASF şi-a dat acordul ca separarea conturilor de tranzacţionare de cele de decontare să aibă loc pe 6 octombrie

ASF şi-a dat acordul ca separarea conturilor de...

Autor: Roxana Pricop

10.09.2014, 18:43 402

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a dat acordul azi, 10 septembrie, ca 6 octombrie să fie data de la care vor intra în vigoare modificările Codului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu privire la separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare, potrivit unui anunţ făcut de BVB. ASF a aprobat modificările Codului BVB în data de 12 august 2014. Data de la care aceste modificări vor intra în vigoare a fost decisă de BVB împreună cu Depozitarul Central şi este în conformitate cu prevederile ASF, potrivit cărora aceasta trebuie să fie într-un interval de minimum 30 de zile şi, respectiv, maximum 90 de zile de la data deciziei ASF de aprobare a modificărilor.

În sistemul actual de conturi globale, brokerii fac operaţiunile de tranzacţionare şi de decontare a tranzacţiilor bursiere din acelaşi cont. Mai exact, atunci când pun în piaţă un ordin de cumpărare în numele unui client, brokerii trebuie să ştie dinainte de a face tranzacţia cu ce bancă vor face decontarea. Astfel că acum brokerul se asigură mai întâi la ce bancă-custode va face alocarea acţiunilor şi apoi face tranzacţia de achiziţie. Este un proces complicat care ia timp brokerului, în condiţiile în care el ar trebui să fie preocupat de cum face tranzacţia. Printr-un sistem de decontare, separat de cel de tranzacţionare, brokerul are un cont de tranzacţionare din care cumpără sau vinde acţiuni pentru clienţi, fiind preocupat de alocarea şi decontarea acţiunilor la finalul şedinţei de tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO