Burse - Fonduri mutuale

ASF reglementează sistemul dualist de conducere la BVB înainte de AGA de confirmare

ASF reglementează sistemul dualist de conducere la BVB...

Autor: Roxana Pricop

20.10.2015, 00:04 324

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a regulamentului numărul 2/2006 care stabileşte, prin altele, că ad­mi­nistrarea unei burse de valori poate fi încredinţată şi unui consiliu de supraveghere şi unui directorat.

„Administrarea unui operator de piaţă va fi încredinţată unui consiliu de administraţie sau, după caz, unui consiliu de supraveghere, format din cel puţin 5 membri persoane fizice. (...) Conducerea efectivă a operatorului de piaţă trebuie să fie asigurată de cel puţin două persoane fizice denumite în continuare directori sau respectiv minimum trei membri ai directoratului, în funcţie de tipul de administrare a operatorului de piaţă“, potrivit proiectului publicat pe website-ul instituţiei.

Regulamentul în vigoare în prezent sta­bi­leşte că un operator este condus în sistem unitar printr-un consiliu de administraţie for­mat din cel puţin cinci membri, iar condu­cerea efectivă este asigurată de două per­soane, numite conducători, ce pot fi membri de CA.

Modificarea regulamentului are loc în condiţiile în care conducerea Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii pe 28 octombrie în adunare generală extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de administrare cu directorat şi consiliu de supraveghere.

Miza trecerii BVB la sistemul dualist de conducere stă în faptul că conducătorii SIF-urilor ar putea intra în conducerea BVB. Acest lucru nu este însă posibil fără acordul ASF. Cumulat, patru SIF-uri deţin peste 21% din acţiunile BVB.

O dispunere dată de fostul CNVM în 2009 (nr 17) şi astăzi în vigoare stabileşte că membrii consiliului de administraţie (CA) al unei burse nu pot fi membri de CA la o companie listată. În prezent, conducătorii SIF-urilor nu pot avea un loc în consiliul BVB, deşi sunt printre cei mai mari acţionari ai operatorului de piaţă. De asemenea, nici administratorii BVB şi nici conducătorii nu pot deţine funcţii de conducere la depozitari centrali sau case de compensaţie.

Însă în proiectul de modificare a regu­lamentului 2/2006, ASF introduce o pre­vedere prin care abrogă dispunerile de măsuri care le interzic membrilor consiliului de adminis­traţie (CA) al unei burse să  fie membri de CA la o companie listată.

Pe 23 septembrie, Mircea Ursache, vicepre­şedintele ASF, a declarat pentru ZF că are în plan să anuleze toate dispunerile de măsuri date de fostul CNVM, inclusiv pe cea care stabileşte că membrii consiliului de administraţie (CA) al unei burse nu pot fi membri de CA la o companie listată.

Proiectul de regulament este supus dezbaterii publice până 25 octombrie.

Acţiunile BVB au stagnat în şedinţa de luni 19 octombrie  la o cotaţie de 30,7 lei/titlu. La această cotaţie, BVB are o capita­lizare bursieră de 236,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO