Burse - Fonduri mutuale

ASF propune Parlamentului majorarea pragului de deţinere la Bursă la 33%, de la 5% în prezent

ASF propune Parlamentului majorarea pragului de deţinere...

Autor: Stefan Musgociu

27.11.2013, 18:52 982

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune Camerei Deputaţilor să majoreze pragul de deţinere la Bursă la 33% din acţiuni, de la 5% în prezent, decizia finală urmând să fie luată în Parlament.

"Eu (ASF - n.r.) pot să fac propuneri, decizia o ia Parlamentul. 33% este o propunere, care merge la comisiile de buget-finanţe, comisiile economice şi pe urmă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil pentru piaţa de capital.

Anterior, el a afirmat, miercuri, în cadrul Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX, că ASF vrea majorarea pragului de deţinere la Bursă şi SIF-uri, fixate în prezent la 5%.

"Nu este niciun stat european care să aibă praguri la Burse. Eu propun modificarea pragului de deţinere la operatorul de piaţă, la fel va trebui discutat şi pragul la SIF-uri (...) Mie mi se pare o îngrădire a dreptului de proprietate, aşa ceva pentru un stat europenea nu poate continua", a declarat Ursache, prezent la Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

El a amintit că există aproape nouă milioane de persoane care deţin pachete foarte mici de acţiuni la SIF-uri, din perioada privatizării în masă, când au fost înfiinţate aceste societăţi.

"Să aveţi speranţe că în mandatul ăsta vom lucra şi acolo (la pragul de deţinere la SIF-uri. n.r)", a spus Ursache.

El a mai adăugat că autoritatea urmează să discute în cursul zilei de miercuri asupra pragului de deţinere de la Bursă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, niciun acţionar nu poate avea direct sau indirect mai mult de 5% din drepturile de vot ale unei Burse din România. Astfel, investitorii pot deţine mai mult de 5% din acţiunile Bursei, însă au votul limitat la 5% din capitalul social.

Pragul de deţinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat în ianuarie 2012, de la 1% la 5% din acţiuni, deşi iniţial proiectul viza eliminarea pragului de deţinere.

Iniţiativa a fost însă modificată în cadrul comisiilor de specialitate din Senat. Motivul a fost că un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostilă a SIF-urilor şi chiar desfiinţarea lor.

Majorarea pragului de deţinere a dus la schimbări importante în conducerile SIF-urilor, investitorii reuşind să numească noi membri în management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO