Burse - Fonduri mutuale

ASF despre lansarea de către BRM a contractelor derivate pe gaze naturale: Nu suntem autoritatea competentă pentru supravegherea tranzacţiilor pe pieţele centralizate de mărfuri şi nu ne-am exprimat acordul cu privire la lansarea la tranzacţionare

ASF despre lansarea de către BRM a contractelor derivate...

Autor: Tibi Oprea

05.11.2020, 14:14 170

Ca reacţie la anunţul Bursei Române de Mărfuri (BRM) cu privire la procesul de lansare a contractelor derivate pe gaze naturale, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital din România, a transmis joi că nu este autoritatea competentă pentru supravegherea tranzacţiilor centralizate de mărfuri şi nu şi-a exprimat acordul cu privire la lansarea la tranzacţionare a acestor instrumente.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este autoritatea competentă pentru supravegherea tranzacţiilor pe pieţele centralizate de mărfuri, neavând competenţe în ceea ce priveşte pieţele centralizate de gaze şi produsele tranzacţionate pe aceste platforme şi nu şi-a exprimat acordul cu privire la lansarea la tranzacţionare pe aceste platforme a produselor derivate având ca activ suport gazele naturale”, transmite ASF.

BRM a anunţat la finele lunii octombrie că începând cu 16 noiembrie va lansa în premieră în România contracte derivate având ca activ suport gaze naturale, precum şi funcţii de platformă electronică de tranzacţionare, cât şi post-tranzacţionare, sub supravegherea pe piaţa angro a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a ACER prin sistemul de raportare REMIT şi cu acordul ASF.

BRM a depus la ASF o cerere de aprobare a unui Sistem Organizat de Tranzacţionare (SOT), această cerere aflându-se încă în analiza Autorităţii, fără a se emite până la momentul actual vreun act individual de aprobare a constituirii şi funcţionării unui SOT administrat de BRM.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea competentă care aplică prevederile Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare (act normativ prin care s-a asigurat transpunerea la nivel naţional a Directivei 2014/65/UE - MIFID II), exercitând atribuţii de reglementare şi supraveghere pentru prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii cu instrumentele financiare, aşa cum acestea sunt enumerate în Anexa nr. 1, Secţiunea C din legea menţionată anterior. În domeniul de aplicare a Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare intră trei tipuri de locuri de tranzacţionare şi anume piaţa reglementată, sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) şi sistemul organizat de tranzacţionare (SOT), care sunt reglementate şi supravegheate de către A.S.F”, mai spune Autoritatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO