Burse - Fonduri mutuale

ASF îl amendează cu 20.000 de lei pe directorul general al Rompetrol Well Services pentru informarea deficitară cu privire la o AGA prin care urma să se voteze un dividend generos

ASF îl amendează cu 20.000 de lei pe directorul general...

Autor: Cristina Bellu

30.07.2020, 13:34 538

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea lui Timur Zhetpisbayev, directorul general al Rompetrol Well Services (simbol bursier-PTR), cu 20.000 de lei, pentru că în raportul din 10 aprilie 2020 publicat la bursă, compania nu a informat corect şi complet acţionarii şi investitorii cu privire la punctele solicitate de doi dintre acţionarii minoritari, din care unul prevedea inclusiv repartizarea unui dividend generos.

Concret, acţionarul KJK Balkan Holding a solicitat mai multe variante de repartizare a dividendelor printre care aprobarea repartizării profitului net din 2019, în valoare de 12,1 mil. lei, ca dividend, respectiv 0,044 lei brut pe acţiune şi aprobarea schimbării destinaţiei rezervelor constituite din profitului net al societăţii obţinut în anii precedenţi şi distribuirea acestor sume ca dividende către acţionari.

În prima şedinţă de tranzacţionare de după publicarea raportului, acţiunile PTR au înregistrat o creştere fulminantă, de 54% faţă de preţul de referinţă al şedinţei anterioare, pe fondul tranzacţionării unui volum de 1.432.831 acţiuni, în valoare de 704.514 de lei.

“Raportul curent publicat de emitent în data de 10 aprilie 2020, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, cu referire la completarea ordinii de zi a şedinţei AGOA la cererea celor doi acţionari KJK Balkan Holding S.a.r.l. şi KMG International NV, conţinea informaţii de natură privilegiată în sensul dispoziţiilor art. 1 14 din Lzgea nr.24/2017”, transmit reprezentanţii ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat ulterior emitentului, printr-o adresă formulată în data de 15 aprilie 2020, să dispună în regim de urgenţă măsurile care se impun în vederea informării corecte şi complete a acţionarilor şi a investitorilor interesaţi, cu privire la punctele solicitate de fiecare dintre cei doi acţionari în parte, respectiv evidenţierea distinctă a celor propuse de KJK Balkan Holding S.a.r.l şi a celor propuse de KMG International NV.

În raportul iniţial, compania nu a precizat care propuneri au fost făcute de acţionarii minoritari, lăsând să se înţeleagă că acţionarul majoritar este cel care solicită dividende.

În urma reacţiei pieţei şi implicit a investitorilor, compania a venit cu clarificări şi a menţionat că acţiunea venea de la acţionari minoritari.

Capitalizarea bursieră a Rompetrol Well Services (PTR) este de 99,5 mil. lei, după ce de la începutul acestui an s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de 3,7 mil. lei, ce au condus la o apreciere de 0,56%.

Conform datelor furnizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la data de 31 decembrie 2019, KMG International deţine 73% din Rompetrol Well Services, în timp ce KJK Fund II are o participaţie de 10,67%, restul acţiunilor fiind împărţite de ceilalţi investitori de pe piaţa de capital de la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO