Burse - Fonduri mutuale

ASF i-a sancţionat cu amenzi în cuantum de 450.000 de lei pe patru foşti administratori ai SIF Oltenia, printre care şi Tudor Ciurezu, pentru necompletarea ordinii de zi a acţionarilor cu solicitările SIF1 şi SIF4

ASF i-a sancţionat cu amenzi în cuantum de 450.000 de...

Autor: Tibi Oprea

05.11.2020, 14:47 240

SIF Oltenia (SIF5) a publicat joi la BVB deciziile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care supraveghetorul pieţei de capital locale i-a sancţionat cu amenzi în cuantum de 450.000 de lei pe patru foşti administratori ai societăţii, respectiv Anina Radu, Nicolae Stoian, Tudor Ciurezu (preşedinte CA la data săvârşirii contravenţiei) şi Carmen Popa, pentru că nu au completat ordinea de zi a acţionarilor cu propuneri venite din partea acţionarilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care au împreună 5% din capitalul social al SIF5, referitoare la revocarea lui Ciurezu şi a unor persoane de la conducere apropiate acestuia.

ASF menţionează că SIF5 nu a publicat la acea vreme un raport curent cu privire la modalitatea de soluţionare a solicitării acţionarilor SIF1 şi SIF4 şi că ulterior a aprobat completarea ordinii de zi a acţionarilor, pe fondul conjuncturii determinate de starea de alertă existentă în România, numai după clarificarea unor litigii, astfel încât ordinea de zi propusă să fie corelată cu deciziile instanţelor de judecată, “în scopul evitării convocării unei AGOA care poate rămâne fără obiect, riscurilor juridice, precum şi bulversării acţionarilor”.

ASF mai spune că a revenit asupra situaţiei şi că a solicitat dispunerea în regim de urgenţă a tuturor măsurilor necesare în vederea respectării prevederilor legale în materia drepturilor acţionarilor, respectiv a obligaţiei de a da curs solicitărilor şi că SIF5 a reiterat argumentaţia invocată anterior.

Potrivit ASF, cei patru administratori ar fi votat la punctul 5 al ordinii de zi, referitor la aprobarea/respingerea convocării AGOA la solicitarea SIF1 şi SIF4.

Astfel, ASF a decis sancţionarea Aninei Radu, a lui Nicolae Stoian şi a lui Tudor Ciurezu cu câte 130.000 de lei, respectiv sancţionarea doamnei Carmen Popa cu 60.000 de lei. Foştii administratori au drept de contestaţie la ASF în termen de 30 de zile de la data comunicării, însă contestaţia nu suspendă executarea sancţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO