Burse - Fonduri mutuale

ASF a liberalizat listările secundare pe alte burse

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF

Autor: Roxana Pricop

26.03.2015, 00:00 619

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în şedinţa de miercuri 25 martie un regulament care va permite listarea secundară a unei companii româneşti tran­zacţionate pe bursa de la Bucureşti pe o altă piaţă regle­mentată din Uniunea Europeană prin conectarea Depo­zi­tarului Central cu instituţiile omoloage din pieţele europene.

Până în prezent, o companie cotată local nu se putea lista pe o altă bursă pentru că nu existau reglementările necesare conexiunii dintre Depozitarul Central local şi cel străin.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, se aşteaptă ca regulamentul care va permite lis­tările secundare şi prin intermediul titlurilor de interes, ne­cesar listării secundare la bursa din Londra a Fondului Pro­prie­tatea, să fie aprobat de consiliul autorităţii miercurea viitoare.

„Este mai mult decât necesară o decizie privind un regulament care să permită listările secundare pe o altă piaţă euro­peană prin titluri de interes. Din nefericire, consiliul ASF a decis amânarea deciziei asupra regulamentului titlurilor de interes, deşi un draft al proiectului de regulament a fost la dispoziţia membrilor ASF din luna noiembrie a anului trecut“, a declarat pentru ZF vicepreşedintele ASF.

Anul trecut un proiect similar nu a întrunit majoritatea de voturi în consiliul autorităţii şi a fost astfel respins. Articolul 12 din actul constitutiv al Fondului Proprietatea (FP) stabileşte că una dintre competenţele Adunării Ge­nerale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) este să aprobe ad­miterea la tranzacţionare şi să desemneze piaţa regle­men­tată pe care vor fi tranzacţionate acţiunile fondului. În AGEA din 21 ianuarie, acţionarii FP au aprobat cu o majoritate de 97% din voturi toate formalităţile pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor fondului prin intermediul unor deţineri directe sau indirecte (cum ar fi certificate de depozit, titluri de interes sau alte forme de proprietate indirectă) pe bursa de valori din Londra şi l-au împuternicit pe administratorul Franklin Templeton să întreprindă toate măsurile necesare în vederea finalizării acestei listări, inclusiv să aleagă tipul listării, secţiunea din cadrul bursei unde valorile mobiliare vor fi listate.

„Sper că săptămâna viitoare proiectul de regulament al titlurilor de interes va fi aprobat. Fondurile trebuie să decidă singure asupra modalităţii prin care vor să se listeze secundar pe o altă piaţă. Cei care se opun listării secundare, le spun că aceste regulamente nu vin decât să pună în aplicare regulamente europene“, a mai spus Mircea Ursache.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, declara pentru ZF că preferă ca listarea secundară la bursa din Londra să aibă loc prin intermediul titlurilor de interes. Însă dacă ASF nu va emite un regulament consacrat acestor instrumente financiare, operaţiunea se va face prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), folosite şi în cazul listărilor duale ale Romgaz şi Electrica, potrivit managerului. Termenul estimat pentru listarea secundară a FP la Londra este aprilie-mai.

Diferenţa dintre titlurile de interes şi certificatele de depozit constă în faptul că, spre deosebire de GDR-uri, titlurile de interes (un fel de etichete ale acţiunilor) nu presupun taxe de conversie pentru deţinătorul care vrea să le transforme în acţiuni şi nici nu necesită un prospect pentru listare.

În prezent, o companie listată local poate emite GDR-uri pe o bursă secundară ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a depăşi o treime din numărul total de acţiuni. Listarea fondului la Londra va fi o procedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni. Fondul se va lista pe un segment dedicat fondurilor de investiţii – specialist fund market.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO